Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo koliki bakšiš se očekuje u ovim zemljama

AUTOR: CityMagazine 28 Sep, 2019
Evo koliki bakšiš se očekuje u ovim zemljama

Ponekad je izazov otkriti koliko bakšiša ostaviti nakon lepog obroka. Restorani povremeno sadrže korisne informacije na dnu računa gde izračunavaju bakšiš od 15, 20 i 25 odsto – što olakšava razmišljanje o količini novca koju treba ostaviti. 

Međutim, ne postoji zakon koji zahteva da kupci ostave napojnicu. Restorani mogu uključivati naknadu za usluge i to je legalno. Specifična pravila zavise i od toga gde se restoran nalazi. Stoga će, u zavisnosti od lokacije restorana, različiti zakoni diktirati šta je neophodno i prihvatljivo.

Ukoliko u vašoj zemlji nema zakona ni pravila za ostavljanje bakšišta, treba da budete upoznati sa pravilima napojnice iz ostatka sveta. 

Uglavnom se ostavlja 10 odsto od cene računa, ali i drugi faktori utiču na ostavljanje bakšiša. Tu spada kvalitet pruženih usluga kao i ljubaznost zaposlenih.

Navodimo vam i pravila ostavljanja napojnica iz nekih zemalja sveta:

Grčka: Praksa koja je najrasprostanjenija je da u tavernama treba izdvojiti od 5-10 posto iznosa računa kao bakšiš, a u kafićima se račun zaokružuje na evro više. U taksiju se takođe ide na zaokruživanje ukoliko ste zadovoljni uslugom.

Odnos prema bakšišu nije isti u svim zemljama

Turska: Ovde posebno treba biti upoznat sa običajima, zato što će skoro svi očekivati napojnicu i mogu se naljutiti na vas ako ne dobiju to što očekuju. I kod njih je 10 odsto od računa sasvim u redu kao bakšiš, ali možda prođete i tako što ih častite kojom cigaretom.

Austrija: Očekuje se da u restoranima i taksijima date napojnicu 5 do 10 odsto. Kod hotela je situacija malo drugačija, jer ne dobijate račun već bakšiš predajete nosačima i sobaricama. U slučaju prvih, računajte na trošak od jednog evra za svaki komad prtljaga, a kod drugih je uobičajeno dva evra po danu boravka

Italija: Za razliku od mnogih drugih, ovde se ne očekuje napojnica, jer ćete na računu već imati posebnu stavku koja predstavlja naknadu za uslugu. Naravno, to ne znači da će odbiti ukoliko na to dodate još neku sitninu da pokažete zadovoljstvo i zahvalnost. Jedino u kafićima možete videti posebne tacne ili posude namenjene bakšišu.

Kada su u pitanju zemlje jugoistočne Azije, oni će kao i svi ostali prihvatiti bakšiš koji im date, ali očekujte velike osmehe i oduševljenje, jer će biti ponosni što su gosti zadovoljni.

Ako vas put navede u Japan ili Kinu, nikako nemojte ostavljati napojnice, jer se one kod njih smatraju uvredom.

Izvor: Reader’s Digest
Fotografije: Unsplash