Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evropa dobija prvi „inteligentni“ grad u Španiji

AUTOR: CityMagazine 22 Feb, 2019
Evropa dobija prvi „inteligentni“ grad u Španiji

To će biti prvi pametni održivi grad u Evropi, izgrađen u skladu sa 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija. Biće izgrađen na mestu koje je nekada planirano za jedan Diznilend, a sve to u dve faze. Prva će započeti 2023. godine i obuhvatati četiri hotela sa kazinima, jedan vodeni park i jedan park nalik Diznilendu, železničku stanicu, prodavnice, sportski stadion, teren za golf i mnoge druge objekte za zabavu. Okolni pejzaž biće pretvoren u staze za šetanje i bicikle.

Druga faza, koja treba da započne 2028. godine, obuhvataće izgradnju nekolicine luksuznih hotela, konjičkog centra i staze za Formulu 1. Poenta svih projekata je da se fokusiraju na sve ono što promoviše održivost, efikasnost i visoki kvalitet života. U celom gradu biće dostupan besplatan bežični internet sa brzinom od čak jednog gigabita, a pametna infrastruktura će obuhvatati ulična svetla, klupe i stajališta za autobuse.

Foto: Cora Alpha

Foto: Cora Alpha

Pored toga, pametni kiosci će biti raspoređeni svuda, kako bi svima prikazivali podatke o prevozu, prognozu vremena i upozorenja, a sve to u realnom vremenu. Očekuje se da će samo tokom prve godine od otvaranja, ovaj grad posetiti 4,5 miliona ljudi.