Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Koje greške treba izbegavati na putovanjima?

AUTOR: CityMagazine 12 Jan, 2020
Koje greške treba izbegavati na putovanjima?

Jedna od najvećih zabluda turista širom sveta jeste da ista pravila ponašanja važe u njihovoj, i u zemlji u koju se zapute. Stoga, ne čudi što se mnogi od njih nađu u problemu kada učine nešto neprimereno, iako to može biti običan gest – rukovanje, ostavljanje bakšiša ili upiranje prstom. Lokalno stanovništvo na takve postupke zna da gleda sa neodobravanjem ili ljutnjom, te se na vreme treba upoznati sa kulturom zemlje u koju se putuje. Ostanite sa nama i u nastavku, gde ćemo vam otkriti koje greške turisti najčešće prave.

Ukoliko volite da istražujete druge kulture i kutke planete, dobro vam je poznato da se običaji i tradicija razlikuju od zemlje do zemlje. Kako biste nesmetano razgledali gradove i uživali na letovanju ili zimovanju, potrebno je da se pre polaska na put informišete o tome kakvo ponašanje se ceni i poštuje na datoj destinaciji. U redovima koji slede, otkrivamo vam na šta je potrebno obratiti posebnu pažnju.

  • Pravila prilikom ostavljanja bakšiša

Na severnoameričkom tlu, ostavljanje bakšiša konobaru smatra se obaveznim gestom, bez obzira na to da li ste zadovoljni uslugom. Naime, ukoliko to ne učinite, ostavićete utisak nepristojne osobe. Sa druge strane, u Italiji je bakšiš obično uračunat u cenu, te se izdvajanje dodatne sume često smatra uvredljivim. U delovima Kine i Japana, ovakva praksa takođe nailazi na otpor, mada konobari u većim gradovima polako prihvataju ovaj znak pažnje zadovoljnih turista. Na Novom Zelandu, bakšiš se ne očekuje, osim u situacijama kada se neko svojski potrudio da udovolji zahtevima gosta. Pošto su razlike u doživljavanju ovog gesta velike, najbolje je da se dobro raspitate kako treba postupiti u zemlji u kojoj se nalazite, a ako niste sigurni novac ostavite samo ukoliko ste veoma zadovoljni.

  • Pravila korišćenja ruku

U zavisnosti u koju zemlju ste se zaputili, i jedan mali, nepromišljeni potez, može vas dovesti do problema. Ono što je sigurno, upiranje prstom u druge osobe smatra se nepristojnim i neprihvatljivim. U zapadnoj Evropi, postoje pokreti prstiju na koje se gleda sa neodobravanjem, kao što su podignuti palčevi. Kada želite da pokažete pravac, najbolje je da koristite ruke, i to na neupadljiv način, a znakove prstima izbegavajte.  

  • Pravila održavanja distance

Stanovnici većeg dela Amerike važe za prijatne i gostoljubive, te nemaju problem sa ostavljanjem bakšiša, pokretima ruku ili grljenjem stranaca. Međutim, stanovnici Starog kontinenta smatraju da je dodirivanje druge osobe rezervisano za prijatelje i članove porodice. Sprovedena je i studija na priznatim univerzitetima, čiji rezultati idu u prilog ovoj tvrdnji. Naime, ispitanici su odgovorili da je rukovanje sasvim dovoljno, ali ne i neophodno. Grljenje i drugi oblici bliskosti nisu dobrodošli kada su neznanci u pitanju. Odbojnost je opravdana, jer postoji mogućnost pljačke ili nanošenja povreda.   

Izvor: Trip Savvy

Fotografije: Unsplash