Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Na ovoj plaži više neće biti duvanskog dima

AUTOR: CityMagazine 28 Feb, 2019
Na ovoj plaži više neće biti duvanskog dima

Jedna od najpoznatijih italijanskih primorskih destinacija uskoro će dobiti prvu plažu na kojoj će pušenje u potpunosti biti zabranjeno. To će biti prvi put da je jedan takav zakon primenjen u Italiji.

Selo Bibione, u okrugu Venecija, odobrilo je projekat pod nazivom Dišite morski vazduh, a koji obuhvata potpunu zabranu cigareta u rasponu od 8km od plaže i obale. Ovaj projekat se isprobava još od 2011. godine, kada je Bibione doneo zabranu cigareta u oblasti od prvog reda ležaljki na plaži do same ivice vode. Sada je ideja da one ne mogu da se puše nigde u blizini ove popularne plaže.

Poenta ovog zakona nije u samoj zabrani, već u ideji da se ljudima pruži prilika da udišu čisti morski vazduh, bez ikakvih nezdravih supstanci u okolini. Sve će biti ozvaničeno u maju, kada će biti poznata sva detaljna pravila, uključujući i kazne za one koji ih prekrše. Biće napravljene i posebne oblasti za pušače, koje će biti relativno blizu plaže, ali nikako baš na njoj.

Morske lepote bez duvanskog dima (Foto: DeAgostini/Getty Images)

Morske lepote bez duvanskog dima (Foto: DeAgostini/Getty Images)

Ovo naselje postalo je popularno među turistima tokom pedesetih godina prošlog veka, zahvaljujući svojim dugim peščanim plažama, borovim šumama i obližnjoj laguni. U poslednje vreme je najpopularnije primorsko naselje nakon Riminija.