Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najveći aerodromski terminal na svetu otvoren u Pekingu

AUTOR: CityMagazine 09 Oct, 2019
Najveći aerodromski terminal na svetu otvoren u Pekingu

U Pekingu se otvorio najveći svetski aerodromski terminal sa jednom zgradom. Međunarodni aerodrom Daksing, koji posmatrano odozgo izgleda poput dramatične, lepršave morske zvezde, trebalo bi da do 2025. godine dočeka 72 miliona putnika godišnje.

Radovi na zgradi počeli su pre manje od pet godina. Projekat vredan 50 milijardi funti otvoren je na nedavnoj ceremoniji inauguracije kojoj je prisustvovao predsednik Si Đinping. Aerodrom od 700.000 kvadratnih metara, koji je dizajnirala arhitekta Zaha Hadid pre nego što je preminula 2016. godine, drugi je mega-aerodrom kineske prestonice, sledeći korake međunarodnog aerodroma Peking Capital.

To znači da se Peking pridružio najelitnijoj grupi gradova, uključujući London, Pariz, Tokio i Njujork, koji imaju dva međunarodna aerodroma za daleka putovanja.

Neobična terminalna zgrada ima pet pisti, ali se planira i proširenje na osam pisti, kapaciteta do 100 miliona putnika godišnje i to do 2040. godine.

Uprkos ekspanzivnom dizajnu, razdaljina od sigurnosnih provera do najudaljenijih kapija je samo 600m. Zgrada ima centralni atrijum podržan sa osam stubova u obliku slova C, od kojih svaki na vrhu ima krovnu širinu 106m.

Aerodrom se nalazi 48 km južno od centra Pekinga, što znači da su železničke i putne veze takođe morale da budu izgrađene kako bi ga povezale sa gradom. Prvi komercijalni let sa aerodroma leteo je za Guangdong na jugu.

Izvor: Independent

Naslovna fotografija: Chinatopix/AP