Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ne tako poznata grčka ostrva koja morate da posetite

AUTOR: CityMagazine 12 Jun, 2019
Ne tako poznata grčka ostrva koja morate da posetite

Letnji meseci, poznati kao glavna sezona u Grčkoj, donose veliki broj putnika na brojna slikovita ostrva sa neverovatnim plažama i bogatim noćnim životom. Neka od tih ostrva, kao što su Santorini i Mikonos, tokom leta mogu biti prebukirana, te nije loše potražiti neki skriveni dragulj kojim ova zemlja obiluje.

Evo pet najboljih manje poznatih grčkih ostrva koje možete bukirati za odmor i sugurno se nećete pokajati.

Tinos

LUÍS HENRIQUE BOUCAULT /GETTY IMAGES

LUÍS HENRIQUE BOUCAULT /GETTY IMAGES

Kratkom vožnjom trajektom iz Mikonosa dolazite do malog ostrva Tinos, čudesnog odredišta u arhipelagu Kiklada. Ostrvo je poznato po tradicionalnim selima, živopisnim plažama i grčkoj pravoslavnoj crkvi Gospi od Tinosa, koja privlači verske hodočasnike tokom cele godine. Istražite sela – Pirgos, Kardiani i Isterniju ili posetite jedan od mnogih muzeja, uključujući i Kulturni centar Tinosa. Postoji mnogo aktivnosti na otvorenom, kao što su planinarenje i ronjenje, a što se tiče hrane, ostrvo je puno skrivenih dragulja (potražite restoran Talasaki u Isternii). Ostrvo takođe ima i gostinske kuće i gostionice, ali jedna od najboljih je Ksinara – tradicionalna, bela zgrada izgrađena na padini.

Skopelos

AETHERIAL/GETTY IMAGES

AETHERIAL/GETTY IMAGES

Možda ćete Skopelos prepoznati iz filma Mama Mia čiji kadrovi su smešteni baš na ovoj idiličnoj lokaciji. Uprkos tome, na ostrvu nema mnogo holivudskog glamura, još uvek je dovoljno tiho, pa se stiče utisak da je i čak i skriveno. Savršeno je za parove i porodice, a grad Skopelos pruža brojne restorane i hotele. Svakako posetite plažu Panormos, kao i Agios Ioannis Kastri, crkvu na brdu koja se vidi i u filmu.

Spetses

POSEIDONION GRAND HOTEL

POSEIDONION GRAND HOTEL

Deo takozvane Grčke rivijere, Spetses je malo popularnija destinacija od ostalih ostrva, iako je uspela da zadrži veliki deo svog tradicionalnog šarma. Uživajte u istoriji, od Kuće Bouboulina iz 17. veka do muzeja Hatzigiannis Mexis, ili se samo uputite na jednu od mnogih plaža, koje nude pristup kristalno plavoj vodi i mnogim vodenim sportovima. Jul i avgust mogu biti veoma krcati, pa planirajte putovanje van sezone kako biste izbegli gužvu. Automobili nisu dozvoljeni na ostrvu tokom letnjih meseci, ali posetioci imaju mnogo načina da se kreću okolo, uključujući taksije, trajekte i skutere, koji se lako mogu iznajmiti. Poseidonion Grand Hotel, otvoren 1914, najpoznatija je nekretnina na Spetsesu, a posetioci mogu da biraju između istorijskog krila i modernijeg novog krila.

Iraklija

MILANGONDA/GETTY IMAGES

MILANGONDA/GETTY IMAGES

Irakliju možete naći između Naksosa i Iosa, a maleno ostrvo je mirno mesto za opušteni odmor. Glavna luka i plaže su u Agios Georgiosu, ali vredi prošetati do plaže Livadi, do koje se stiže stazom. Budući da je stanovništvo malobrojno i da je na ostrvu prilično mirno, Irakliju je najbolje posetiti na putu do Naksosa ili nekog drugog, većeg Kikladskog ostrva.

Kefalonija

MATTEO COLOMBO/GETTY IMAGES

MATTEO COLOMBO/GETTY IMAGES

Da biste otkrili Kefaloniju, uputite se ka Jonskom moru. Ovo čarobno ostrvo poslužilo je kao sjajna scenografija za snimanje filma Mandolina kapetana Korelija. Postoje brojni gradovi širom ostrva, uključujući Fiskardo i Asos, a posetioci mogu potražiti brojne plaže (neke su dostupne samo pešice) ili posetiti jedan od srednjovekovnih dvoraca.