Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ova mesta će vam platiti da se preselite u njih

AUTOR: CityMagazine 15 Jan, 2020
Ova mesta će vam platiti da se preselite u njih

Postoje mnogi razlozi zbog kojih se ljudi sele na nova mesta i započinju svoj život ispočetka. Uglavnom su u pitanju novi poslovni izazovi i traženje nove prilike za bolji život.

Ukoliko ste i sami razmišljali da promenite sredinu, bilo samo na neko vreme, ili zauvek, možda bi trebalo da znate da postoje mesta koja će vama platiti da se preselite u njih. U nastavku pročitajte koja su to odredišta u pitanju.

Vermont, SAD

Foto: Sean Pavone/Shutterstock

Ova američka savezna država je druga najslabije naseljena posle Vajominga i želi da to promeni. Oni su osmislili plan o relokaciji koji treba da ohrabri radnu snagu da dođe, jer će oni kojima to bude odobreno moći da dobiju do 5 hiljada dolara godišnje kako bi pokrili troškove. To možda i nije toliko puno novca za ovaj deo sveta, ali sam Vermont je prepun lepih jezera i šuma i uopšte bujne prirode, što nije zanemarljivo.

Kandela, Italija

Foto: Leo Berlingieri / EyeEm

Ne tako davno, ovo mesto bilo je poznato kao „Mali Napulj“ i tada je imalo 8000 stanovnika, tako da su ulice bile pune i živahne. Danas, ta brojka je negde oko 2700 i kaldrmisane ulice i okolne šume su mahom prazne. Gradonačelnik nudi do 2 hiljade evra ljudima koji žele da se presele, 800 pojedincima, 1.200 parovima, od 1.500 do 1.800 tročlanim i 2.000 četvoročlanim porodicama. Za to je potrebno da postanete stanovnik ovog grada, koji iznajmljuje stan i ima platu od barem 7.500 evra.

Santijago, Čile

Foto: Jose Luis Stephens/EyeEm/Getty

Čielanska vlada želi da potpuno transformiše Santijago u tehnološko čvorište i u to ime nudi čak 40 hijada dolara za one koji bi da se presele i započnu svoj biznis. Ima tri podvrste programa, a sve se svode na to da će oni izabrani dobiti radne vize od godinu dana, kao i besplatni radni prostor i mrežu kontakata. Prošlogodišnji program privukao je preduzetnike iz 12 različitih zemalja.

Topeka, Kanzas, SAD

Prestonica savezne države Kanzas želi da ove godine privuče između 40 i 60 novih stanovnika koji bi radili u obrazovanju, lokalnoj samoupravi, finansijama i izdavaštvu. Ponuda je 15 hiljada dolara za one koji žele da kupe nekretninu u ovom gradu, a 10 hiljada za one koji žele da je iznajme. Želja je da se razbije stagnacija u broju stanovnika.

Sicilija, Italija

Foto: Raffaello Cursano/EyeEm/Getty Images

Malo mesto Sambuka di Sičilija je 2016. godine proglašeno najlepšim gradom u Italiji, ali ni to nije bilo dovoljno da spreči opadanje broja stanovnika usred preseljenja u veće gradove. Ideja za sprečavanje smanjenja broja ispod trenutnih 6.000 stanovnika je prodaja kuća za samo 1 evro, ali uz začkoljicu. Oni koji kupe nekretninu, moraće da se obavezuju da je renoviraju u roku od tri godine od preseljenja u vrednosti od oko 15 hiljada evra, a pored toga moraće da daju depozit od 5 hiljada evra koji će biti vraćen po završetku radova.

Izvor: Lonely Planet

Naslovna fotografija: Pexels