Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Ovu zemlju svi žele da posete

Ukusna hrana, odlično vino i prelepe istorijske znamenitosti. Znate li koja je zemlja u pitanju?

Odgovor je naravno – Italija!

Šta dobijete kada kombinujete picu, testeninu, sladoled i vino sa hiljadama godina arhitekture i nekim od najvećih umetničkih dela na svetu? Prema brojnim istraživanjima, to je dobitna kombinacija koja Italiju čini najtraženijom destinacijom na svetu.

Evo koji su njeni najposećeniji gradovi:

Rim

„Večni grad” koji treba posetiti

„Večni grad” koji treba posetiti

Teško je govoriti o poseti Italiji, a da priču ne započnemo u ovom drevnom gradu u kome se savremena kultura nalazi u potpunom skladu sa starim i znamenitim istorijskim građevinama. Među znamenitostima Večnog grada nalaze se Koloseum, Palatinsko brdo, Fontana di Trevi, Panteon i Piaca Navona, a čak možete i da otputujete u drugu zemlju tako što ćete posetiti Vatikan i čuvenu Sikstinsku kapelu.

Firenca

Oaza za ljubitelje umetnosti i kulture

Oaza za ljubitelje umetnosti i kulture

Za ljubitelje umetnosti i kulture, Firenca je obavezna destinacija. Počnite od Galerije Akademija da biste videli impresivno Mikelanđelovo remek-delo, Davida, čija detaljna skulptura može da zaseni sve ostale. Zatim svratite u galeriju Ufizi koja obiluje neprocenjivim renesansnim remek-delima, uključujući dela Da Vinčija, Botičelija, Mikelanđela i Karavađa. Osim toga, ne propustite da prošetate mostom Ponte Vekio za panoramski pogled na reku Arno.

Venecija

Raj kanala i plovnih puteva

Raj kanala i plovnih puteva

Siguran, bez automobila, hodajući raj kanala i plovnih puteva, ovaj italijanski grad je savršen za istraživanje i lutanje. Ovde je jednostavno izgubiti se duž krivudavih uličica i otkrivati zabačene četvrti. U večernjim satima, pridružite se druželjubivoj gužvi duž Rialta za sat aperitiva, kada meštani piju aperol i proseko ili regionalna vina. Noću, provucite se preko kanala do malog ostrva Giudeka gde se nalazi Belmond Hotel Cipriani, koji sa bazenom sa slanom vodom i ružičnjacima podseća na pravo odmaralište.

Milano

Najpoznatiji poslovni centar

Najpoznatiji poslovni centar

U ovom živahnom poslovnom centru, poznatom po vrhunskim dizajnerima i ekstravagantnim kupcima, postoji neverovatna energija. Međutim, to nije sve što Milano može da ponudi. Krenite na krov veličanstvene Milanske katedrale, treće po veličini u Evropi, za prekrasan pogled na pozorište La Skala i na centar grada. Rezervišite karte unapred kako biste videli Poslednju večeru. Da Vinčijevo remek-delo ukrašava zid skromnog samostana Santa Maria dele Gracie. Iako možete da provedete samo 15 minuta ispred ogromnog murala, to iskustvo ćete zasigurno pamtiti čitav život.

Jezero Komo

 „Holivud na jezeru“

„Holivud na jezeru“

Smešteno u severnoj Italiji, odmah ispod Milana, ovo azurno glacijalno jezero može biti najdublje u Evropi, ali je više poznato kao destinacija za odmor. Poznato je i kao Holivud na jezeru, jer su ga posećivali svi – od Grete Garbo i Elizabet Tejlor do Džordža Klunija.

Pompeja

Napredan grad ispunjen građanima Rimskog carstva

Napredan grad ispunjen građanima Rimskog carstva

U 79. godini Pompeja je bila napredan grad ispunjen građanima Rimskog carstva koji su radili, igrali se i vodili svakodnevni život. Onda je Vezuv eksplodirao, potpuno sahranivši grad u lavi, pepelu i ruševinama. Posle erupcije, čitava zajednica je bila skrivena i savršeno očuvana pod tonama vulkanskih ostataka skoro 1700 godina pre nego što je otkrivena sredinom 18. veka. Danas, poseta Pompeji daje vam uvid u to kakav je život bio pre nekoliko vekova dok hodate usred savršeno očuvanih ostataka svakodnevnog života.