Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Porto: Fotografije zbog kojih ćete se zaljubiti u ovaj grad

AUTOR: CityMagazine 06 Apr, 2019
Porto: Fotografije zbog kojih ćete se zaljubiti u ovaj grad

Pogled na obalu, raskošne pločice i kremaste torte, prva su asocijacija onih koji su posetili neverovatan grad Porto. Drugi po veličini i značaju u Portugalu je prekrasan obalni grad sa neverovatnim pogledom, istorijskom arhitekturom i izuzetnom hranom.

Naziv grada vuče korene od naziva starorimskog grada na datom mestu, koji se zvao Portus Kale. Od datog naziva je izveden ne samo naziv današnjeg grada (koji znači luka), nego i naziv države, Portugalije. Portugalci su često grad nazivali prosto luka, sa određenim članom O ispred (o Porto), pa se stoga u nekim jezicima ustalio oblik naziva Oporto.

Ovaj grad ne treba porediti ni sa jednim gradom jer je jedinstven. Najveća znamenitost Porta je njegovo staro jezgro, koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a kao svetska baština. Tu se nalazi niz trgova i uskih ulica sa brojnim crkvama, palatama i zdanjima.

Glavnu železničku stanicu Porta krase pločice plavo belih boja. Njih više od 20.000, stanuju na ovom mestu još od 1903. godine, a kao motive najčešće koriste motive iz bitnih događaja portugalske istorije.

Pogledajte fotografije koje će vam dočarati ovaj neverovatan grad koji ćete odmah želeti da posetite.