Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pravo lice Ibice

Kada vam neko spomene Ibicu – koja vam je prva slika u glavi? Da li prvo pomislite na danonoćne provode i žurke u brojnim klubovima na plažama? Veoma popularno „Belo ostrvo“ Baleara nepravedno je zapostavljeno od ljubitelja prelepih plaža, neodoljive prirode i zaljubljenika u kulturno-istorijsko nasleđe Mediterana. Zato ovog 11. maja letimo do Ibice i za četiri dana upoznajemo vas s pravim licem Ibice!

Počinjemo od uzbudljive šetnje glavnim gradom Evisa čijem su imenu kumovali Kartaginjani i s pravom ga nazvali po bogu Besu – zaštitniku smeha, pesme i igre. Jedan dan dovoljan je da osetite opušteni ambijent grada kojim dominira istorijsko jezgro D’Alt Vila koje je deo Uneskove liste svetske kulturne baštine. Zanimljivo je da se unutar D’Alt Vile svakog drugog vikenda u maju dešava autentični srednjovekovni festival, pa smatramo da je subota, 11. maj, prava prilika da budete deo kulturnog dešavanja veselog boho nasleđa.

U šetnji glavnim gradom Ibice čućete da je ona predstavljala raj za sve one koji se nisu uklapali u društvene kalupe, a promovisali su ideologiju nenasilja. Ibica ima veoma specifičnu i potpuno „svoju“ kulturu koju niko ne može da vam prepriča, prenese, opiše. Mnoge je zaintrigirala, mnogi su pokušali da je premeste na neka druga mesta – ali šmek možete osetiti samo ukoliko joj se prepustite. Šetnja se nastavlja u pravcu mondenske marine koja nudi neponovljiv pogled na utvrđeni deo grada koji se nalazi na uzvišenju iznad njega i koji spada u najbolje očuvane stare gradove Mediterana. Više o muzeju na otvorenom čućete tokom šetnje, a plan dalje navodi na upoznavanje „duše ostrva“.

Grad Evissa

Grad Evisa

Drugog popodneva odlazimo do čuvenog San An-a (nekad malog ribarskog sela San Antonio) danas prestonice ljubitelja klabinga. Pravi je ugođaj „chill out“ momenat u čuvenom kafiću Cafe del Mar i uživanje u tridesetominutnom spektaklu zalaska sunca koji će vam se urezati u pamćenje. Jedinstveno je iskustvo kad sa zapadne strane ostrva posmatrate užarenu loptu koja uranja u topli Mediteran – a sve se završava spontanim aplauzom prisutnih. Jedna tako obična i svakodnevna pojava ostavlja neponovljiv utisak, i zato joj se posvećujemo na pravi način.

Ispijajući koktel i uživajući u magičnom zalasku, prisetićemo se jugoslovenske princeze Smilje Mihajlović – lepe, inteligentne i snalažljive žene koja se posle brojnih izazova skrasila u Španiji, izgradila sopstveno kraljevstvo, obukla Ibicu u belo inspirisana hipi kulturom. Svetski džet-set i danas posećuje Ibicu – a nekad je najmoćnije ljude sveta na Ibici upravo okupljala Smilja Mihajlović. Kako joj je to pošlo za rukom čućete upravo na putovanju Pravo lice Ibice (direktan čarter let Ibica 11. maja).

Hipi pećina na Ibici

Hipi pećina na Ibici

Treći dan s velikim zadovoljstvom posvećujemo obilasku ostrva i njegovim fantastičnim plažama. Kad su mirne, nepreplavljene turistima, a spremne da dočekaju prve turiste nove sezone – prikazaće se u punom svetlu i sjaju. Tokom obilaska ostrva Ibica preplitaće vam se slike peskovitih plaža, zavučenih uvala natkrivenih borovinom, skrovitih pećina i belih kućica koje u kombinaciji s tirkiznim morem čine neponovljiv spoj.

Proći ćemo kroz jednu vremensku mašinu i priču koja vodi od tridesetih godina ka budućnosti. Priče o umetnicima koji su gradili svoje kućice mira i raja upravo na najintrigantnijim mestima ostrva, priče o hipi kulturi koja se na Ibici nastanila šezdesetih godina, a i danas živi. Iako potisnuta masovnim turizmom i zamagljena slikom koju svi imaju o ovom ostrvu Baleara – tu je. Samo morate da dođete do pravog mesta – hipi sela Santa Gertrudis gde i dalje možete osetiti boemski šarm i boho ambijent.

Plaža Portinatx

Plaža Portinatx

Put nas dalje vodi ka malom mestu San Miguel, a potom i u Puerto de San Miguel, nekadašnjem ribarskom seocetu koje je danas čuveno letovalište. Ne propuštamo ni najsevernije mesto Ibice – Portinatx – pejzaž oduzima dah, a mesto je ušuškano u borovu šumu s izuzetno lepim plažama. Ovde se nalazi i najviši svetionik Baleara.

Filipova prolećna poseta Ibici je priča koja suptilno spaja prošlost i sadašnjost atraktivne destinacije koja ima dva lica. Ono za koje ste čuli i kome i ovom prilikom možete da se prepustite ukoliko to volite (a to je početak klaberske sezone i jedinstveno iskustvo, jer se upravo tada otvaraju najpoznatiji klubovi Amnesia i Pacha). I drugo lice koje smo mi upoznali i želimo vama da ga približimo. Mirna, harmonična u svom spoju bele nenametljive arhitekture, nestvarno plavog mora, mirisne borovine i jedinstvenog boho ambijenta.

Filip Travel

Filip Travel