Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Rio de Žaneiro je prva Svetska prestonica arhitekture

AUTOR: CityMagazine 02 Feb, 2019
Rio de Žaneiro je prva Svetska prestonica arhitekture

UNESCO je ovu titulu osmislio zajedno sa Međunarodnom arhitektonskom unijom, u cilju očuvanja arhitektonskog nasleđa u gradovima i stvaranja platforme za razgovore o važnim pitanjima iz sveta kulture, arhitekture i društvenog razvoja. Kao prva prestonica, Rio će biti domaćin kongresa, koji će se održavati svake treće godine.

Svi događaji u ovom gradu održaće se pod sloganom Svi svetovi. Samo jedan svet. Tada će biti promovisani ciljevi povezani sa 2030. godinom, do kada bi trebalo da gradovi i druga ljudska naselja budu inkluzivna, bezbedna i održiva. Želja je da se na jednom mestu skupe arhitekte, umetnici, pisci, donosioci zakona i drugi kako bi se došlo do zajedničkog dijaloga i plana za ostvarenje ovih ciljeva.

Pogled na grad i fudbalski stadion (Foto: marchello74/Shutterstock)

Pogled na grad i fudbalski stadion (Foto: marchello74/Shutterstock)

UNESCO je već uključio Rio de Žaneiro na svoju listu Svetske baštine, odnosno njegovo područje pod nazivom Karioka. Ovo područje, sa svim svoj delovima, izabrano je zato što predstavlja svojevrsni spoj prirode i kulture. Ostaje da vidimo kako će se ovaj grad pokazati kao Svetska prestonica arhitekture.