Magazin za urbani životni stil
Newsletter
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sećanje na leto: Fotografije magične Sicilije

AUTOR: Ljubisav Panić 16 Jan, 2019
Sećanje na leto: Fotografije magične Sicilije

Piše: Ljubisav Panić

Sicilija je, kao najveće ostrvo u Sredozemnom moru, idealna za eskapizam. Položaj, klima i burna istorija obezbedili su ovoj autonomnoj italijanskoj pokrajini zanimljivosti kojim ne može da se pohvali nijedna druga mediteranska destinacija.

Palermo je glavni grad na ostrvu. Osnovan je 734. pre nove ere, a njegova opština danas ima više od milion stanovnika. Šarm ovog grada, međutim, nije jedina atrakcija Sicilije. Pored Palerma, prelepa naselja su i Cefalu, Sirakuza, Katanija, Trapani ili Mesina, a italijanska vlada poboljšala je njihovu privredu u programu ulaganja koji je trajao od 1950. do 1984. godine. Tokom poslednjih godina zabeležen je rast budžeta i sve veći broj turista, ali Sicilija, nažalost, još uvek ima manje novca i veću nezaposlenost od pojedinih oblasti sa severa Italije. Delimično je za to odgovorna i nadaleko čuvena sicilijanska mafija, koja je još uvek aktivna u pojedinim delovima ostrva, ali sa znatno slabijim uticajem nego ranije.

Sa istorijom dovoljno dugom da je obeleže Feničani, Grci, Rimljani, Vandali, Arapi i mnogi drugi, ostrvo je obogaćeno vrednim umetničkim delima i različitim stilovima u arhitekturi. Blizu istočne obale nalazi se i Etna, najviši aktivni vulkan u Evropi, koji je u avgustu prošle godine imao poslednju erupciju lave. Ruralni delovi doživljavaju procvat jer nude mir i uživanje u lepoti brdovitog okruženja u vreme kada su plaže prepune. Iako više nema šuma koliko ih je bilo nekada – zahvaljujući ljudskom delovanju drveće sada prekriva samo oko četiri odsto površine ostrva, stabla maslina i vinogradi i dalje stvaraju prelep pejzaž.

Kako sve to izgleda zimi ne znamo niti ovom prilikom želimo da saznamo. U našoj foto-galeriji naći ćete samo sećanje na toplo, prošlogodišnje sicilijansko leto.