Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Top lista 10 gradova za 2020. godinu

Ostalo je još svega nepuna dva meseca do kraja godine i mnogi od nas već razmišljaju o planovima za narednu. Da li su u pitanju promene dnevne rutine, kupovine nepokretnosti, dešavanja na emotivnom polju, ili nešto četvrto, tek, čini se da novogodišnji praznici inspirišu na novine i sastavljanje liste iskustava koja želimo da doživimo. Visoko na lestvici uvek se nalaze nova putovanja i destinacije.

Magazin Lonely Planet sastavio je listu 10 destinacija koje će osvojiti srca turista širom sveta u narednoj godini. Gradovi o kojima ćete više pročitati u nastavku, sa razlogom su se našli u toj lepoj ulozi. Bilo da je reč o kulturnoj prestonici, gradu domaćinu velikog sportskog ili događaja od svetskog značaja, ukoliko posetite neki od njih, nećete pogrešiti. 3, 2, 1… Počinjemo…

  • Salcburg, Austrija

Ovaj grad na obali reke Salcah, naredne godine će obeležiti 100 godina značajnog i veoma posećenog Salcburškog festivala. Reč je o muzičkoj svetkovini, koja se tradicionalno održava u tvrđavi Hohensalcburg. Program je uveliko objavljen, te ako želite da uživate u magičnim večerima i izvedbi Pučinijeve Toske, Mocartovog Don Đovanija ili Štrausove Elektre, rezervišite svoje karte na vreme.

  • Vašington, Sjedinjene Američke Države

Naredna godina biće u znaku predsedničkih izbora na severnoameričkom kontinentu, te ne čudi što će sva pažnja javnosti biti usmerena na Vašington. Međutim, to nije jedini događaj o kom će se pričati u 2020. Naime, sledeće godine se navršava 100 godina od uvođenja 19. amandmana, po kome su žene dobile pravo glasa. To će biti povod za brojne izložbe u galerijama i muzejima, koje svakako vredi posetiti. Lonely Planet kao razloge za obilazak glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država navodi i oživljavanje prestonice u obalskoj zoni, zatim nove muzeje, i vidno poboljšanje gastronomske ponude.

  • Kairo, Egipat

Uvek je pravi trenutak za obilazak grada enigme, Kaira. Prepoznatljive uske ulice, njegov arapski deo, bazar Kan El-Kalili, muzeji, atmosfera koja vlada na ulicama, dovoljan su poziv da se zaputite u ovu prestonicu. Naravno, ne treba zaboraviti ni neverovatne piramide, koje su odolele zubu vremena. 2020. godina označiće otvaranje Velikog egipatskog muzeja u Gizi, a turisti širom sveta taj događaj željno iščekuju. On će predstavljati najveću riznicu jedne civilizacije na svetu. Ljubitelji Tutankamona, pripremajte kofere.

  • Galvej, Irska

Ovaj grad na severu Evrope zajedno sa Rijekom u Hrvatskoj, biće prestonica kulture za narednu godinu, tačnije od februara 2020. do januara 2021. godine. U tom periodu, Galvej će ugostiti brojne putnike namernike, a program je osmišljen tako da objedini jezik, pejzaž i imigracije. Najviše manifestacija biće održano u vreme praznika starog Keltskog kalendara, što će posetiocima pružiti priliku da uslikaju šarene pabove, da sede i uživaju sa uličnim umetnicima, otkriju brojne šarmantne barove i kafee… Ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, očekujte malo sna, jer je u pitanju kosmopolitski grad, koji ne spava.

  • Bon, Nemačka

Nešto stariji čitaoci verovatno pamte period kada je Bon bio prestonica Zapadne Nemačke. Onda je nastupila 1990. godina kada je Berlin odneo prevagu i postao najznačajni grad u zemlji. Ukoliko ste razmišljali o putovanju u Bon, možda je 2020. godina idealan trenutak za to, jer se tada obeležava 250 godina od rođenja Betovena. U slavu ovog čuvenog kompozitora, održaće se koncerti pod palicom najboljih svetskih dirigenata. Posebna poslastica biće izvođenje jedine Betovenove opere, Fidelie.

  • La Paz, Bolivija

Ovaj neverovatan grad dom je čak 11 miliona stanovnika. Kao glavni turistički adut za 2020. godinu Lonely Planet izdvaja proširenje tramvajske mreže, sa svega 3 koliko je imao 2014. godine, na 11 2020. godine. Pored toga, u narednom periodu očekuje se obogaćivanje gastronomske ponude otvaranjem novih škola kuvanja, koje će spajati tradicionalne ukuse sa svetskim trendovima. Moda je takođe u fokusu, jer originalni načini izrade garderobe dobijaju pojačanje u vidu uticaja iz drugih zemalja sveta. Više nego dovoljno razloga da se odlučite za put u Južnu Ameriku.

  • Koči, Indija

Putnici koji biraju eko destinacije i željni su netaknute prirode to iskustvo mogu potražiti u Kočiju, na obali Malabar. Interesantno je da aerodrom u ovom malo poznatom gradu jedini na svetu radi na principu solarne energije, te je svakako reč o održivom kutku planete smeštenom u Indiji. Međutim, Koči ima još puno zanimljivih sadržaja u turičkoj ponudi. Boemski kafei, smeštaj u privatnim kućama u mirnim ulicama grada, preplitanje istorije i modernih galerija, svakako su poziv da se otisnete u pravcu Azije. Magazin Lonely Planet izdvaja izložbu moderne umetnosti, Koči-Muziris bijenale.

  • Vankuver, Kanada

Kao da položaj ovog kanadskog grada sam po sebi nije dovoljan razlog da ga posetite, Vankuver će u narednoj godini postati jedan od najzelenijih gradova u svetu. Akcioni plan predviđa unapređenje ekoloških parametara na dobrobit svih, kako stanovnika, tako i turista. Naime, ljubitelje vožnje bicikla očekuje staza duga čak 28 kilometara, koja krivuda kroz gradske obale. Sa druge strane, posetioce će obradovati i podatak da je u proteklih 10 godina zasađeno više od 102 000 novih stabala.

  • Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Ovaj grad se sprema da u 2020. godini ugosti veliki broj turista, kao domaćin velike manifestacije Expo. Prema najavama, Dubaijem će tokom 6 meseci proći učesnici iz čak 180 zemalja sveta, koji će predstaviti nove tehnološke izume. Ideja je da se objedine održivost i mobilnost, a otkrićemo i da li je vreme za leteće automobile. Sve ovo će se odvijati u šatorima specijalno postavljenim za ovu priliku. Još jedno od iznenađenja svakako je Muzej Budućnosti, gde možete saznati kako će izgledati život na Zemlji u decenijima koje su pred nama. 

  • Denver, Sjedinjene Američke Države

Prema urednicima magazina Lonely Planet, Denver predstavlja jedan od očaravajućih gradova Sjedinjenih Američkih Država koji ulazi u završnu fazu razvoja, kada su kulturni sadržaji i hrana u pitanju. U narednoj godini u planu je otvaranje novih marketa koji spajaju domaće i inostrane ukuse, kao i nove psihodelične promenade i Muzeja fine i dekorativne umetnosti.

Izvor: Elle Espana

Fotografije: Unsplash