Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Uskršnje destinacije za ljubitelje čokolade

AUTOR: CityMagazine 12 Apr, 2019
Uskršnje destinacije za ljubitelje čokolade

Bliže nam se uskršnji praznici, te već polako razmišljamo o slanim i slatkim đakonijama u kojima ćemo uživati tokom tih dana. I dok će neki praznike provesti kod kuće, za sve vas koji planirate neko lepo putovanje, a uz to i volite čokoladu, izdvojili smo nekoliko sjajnih destinacija po meri hedonista.

Ukoliko je čokolada vaš slatki greh, saznajte koje su to destinacije koje vam toplo preporučujemo za uskršnje praznike:

Brisel, Belgija

Brisel

Brisel

Poput švajcarske čokolade, ugled belgijske čokolade dobro je poznat! U Briselu je pralina izumljena 1850-ih. Vlasnik farmaceutske konditorske industrije, Žan Nojhaus, imao je ideju da obloži svoje lekove čokoladom kako bi sakrio njihov neprijatan ukus. Nekoliko godina kasnije, 1912. godine, njegov unuk Žan Nojhaus Junior lansirao je prve belgijske praline kakve danas poznajemo.

Grijer, Švajcarska

Grijer

Grijer

Teško je zamisliti da Grijereva specijalnost nije sir … A ipak, grad je dom mitskog Maison Kailera, koji nije ništa drugo do najstariji brend švajcarske čokolade koji još uvek posluje. Osnovana 1819. godine, institucija ove godine slavi svoju dvestogodišnjicu.

Bajon, Francuska

Bajon

Bajon

U ovom šarmantnom gradu Baskije Francuzi su prvi put osetili ukus čokolade. Legenda kaže da su portugalski jevrejski emigranti koji su bežali od inkvizicije u šesnaestom veku potražili utočište upravo u Bajonu. Među njima su bili majstori čokolade koji su uvezli svoje dragoceno znanje… Danas, u gradu i dalje nalazimo mnoge zanatske prodavnice čokolade, kao što je fabrika čokolade Kazenav, za koju mnogi smatraju da je najbolja u regionu.

Keln, Nemačka

Keln

Keln

Ako je Kelnska katedrala najposećeniji spomenik Nemačke, njegov Muzej čokolade joj parira. Sa skoro 600.000 posetilaca godišnje, to je nezaobilazna atrakcija u gradu. Svakako se ističe legendarna čokoladna fontana visine tri metra, uvek ispunjena sa 200 kilograma čokolade. Zabavan način da se otkrije istorija čokolade, koja će zadovoljiti i mlade i stare.

Torino, Italija

Torino

Torino

Torino je glavni grad Pijemonta, ali i italijanska prestonica čokolade! U 16. veku, vojvoda Emanuel-Filiber od Savojske doneo je zrna kakaa nakon povratka sa španskog dvora. Danas, istorijski kafići u gradu i prodavnice čokolade – uključujući Guido Gobino – uživaju u čuvenom Gianduiotto-u, čokoladi napravljenoj od kakaa i kolača od lešnika.