Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Vodimo vas u književni obilazak Dablina

AUTOR: CityMagazine 13 Jun, 2020
Vodimo vas u književni obilazak Dablina

Retkost je pronaći grad poput Dablina, koji slavi pisanu reč i dela istaknutih autora, te nije bez razloga proglašen za Grad književnosti. Prestonica Irske već dugo je asocijacija na pesnike, pisce i njihovu zaostavštinu. U njemu su živeli i stvarali čuveni Džejms Džojs i Oskar Vajld, ali i stvaraoci novije generacije, kao što je Nobelovac Šejmus Hini. Pored njega, u laureate za književnost koje je iznedrio ovaj grad spadaju i Vilijam Batler Jejts, Džordž Bernard Šo i Semjuel Beket. O značaju Dablina dovoljno govore reči Džejmsa Džojsa koji je jednom prilikom izjavio: „I kada jednog dana umrem, Dablin će ostati urezan u mom srcu”. Ovaj grad ponosi se dugom književnom tradicijom i brižno je neguje. Ukoliko želite da ga upoznate iz malo drugačijeg ugla, pozivamo vas da ostanete sa nama i u nastavku.

Muzeji posvećeni književnosti

Ljubitelji knjige obilazak prestonice Irske mogu započeti posetom jednom od najboljih muzeja u gradu pod nazivom Dublin Writers Museum. Ovo zdanje posvećeno najpoznatijim piscima Irske smešteno je na Trgu Parnel, i izgrađeno je još u 18. veku. U njemu se mogu videti lični predmeti i rukopisi pisaca u rasponu od 18. do sredine 20. veka, tačnije do 1970. godine. Jedan od zapaženijih eksponata svakako je telefon Semjuela Beketa. Pored ovog, posetu Dablinu možete obogatiti i odlaskom u Museum of Irish Literature. Ovaj objekat nalazi se sa južne strane parka Sejnt Stivens Grin, a prepoznatljiv je po tome što se upravo u njegovim odajama čuva prva štampana verzija remek-dela književnosti – romana Uliks, koje je napisao Džemjs Džojs. To je omogućila druga ustanova kulture National Library of Ireland.

Pabovi u čast književnosti

Dok muzeji pružaju pravi uvid u svet književnih dela i njihovih autora, postoje i druge znamenitosti grada, gde se možete upoznati sa njima. Kako je Dablin grad koji neguje tradiciju pabova, ne čudi što su mnogi pisci upravo tu pronalazili inspiraciju i provodili dobar deo dana. Ukoliko želite da popijete piće kao što je nekad činio Džejms Džojs, svratite u Neary‘s, ili Toner‘s, jedini pab koji je Vilijam Batler Jejts ikada posetio. Ovde vredi napomenuti i pab Davy Byrne‘s, koji se i dalje nalazi na istoj lokaciji i koji je zadržao isti naziv iz vremena kada je lik romana Uliks, Leonard Blum, tu svratio na sendvič sa sirom. Prostor je preuređen, ali se i dalje možete počastiti sendvičem sa gorgonzolom, uz čašu Burgundi vina i italijanske masline.

Biblioteke u Dablinu

Naravno da je nemoguće da sve znamenitosti Dablina pronađu svoje mesto na stranicama knjiga, ali zato su upravo neke znamenitosti same po sebi pune knjiga. Ne treba propustiti obilazak čuvene Velike sobe u sklopu kompleksa Trinity College, u kojoj police sa knjigama dosežu visoki plafon. Upravo na ovoj lokaciji nalazi se i čuvena Knjiga Kelsa. Takođe, posetiocima Dablina interesantne su još dve biblioteke – The Chester Beatty, odnosno Pearse Street Library.

Književne manifestacije

Za nekoliko dana, tačnije 16. juna, održava se čuveni Bloomsday, u čast već spomenutog junaka Leonarda Bluma iz dela Uliks. Za čitaoce koji se nisu susreli sa ovim romanom, radnja prati život glavnog junaka u toku jednog dana, a to je upravo spomenuti datum, samo davne 1904. godine. Pored toga, tokom maja tradicionalno se održavaju International Literature Festival i Dublin Writers’ Festival. Prilika za susret sa savremenim piscima pruža se u novembru tokom manifestacije Dublin Book Festival.

Pored nabrojanih kulturnih znamenitosti i događaja posvećenih knjizi, postoji još nekoliko sjajnih predloga za knjiške moljce u ovom gradu. Tokom posete Dablinu, možete obići i predgrađe Sandycove, koje je poslužilo Džejmsu Džojsu kao inspiracija za uvodni deo romana Uliks, kao i James Joyce Museum. Ukoliko vam se ukaže prilika, uplatite pešački obilazak Dablina uz stručno vođenje, koji organizuje James Joice Cultural Centre. Veče možete izdvojiti za odlazak u Abbey Theatre, i uživanje u spektakularnoj glumačkoj izvedbi i ambijentu. Za one koji vole kafu, i daju joj prednost u odnosu na alkoholna pića, preporuka je čuveni Bewely‘s, koji je bio mesto okupljanja istaknutih pisaca. Tu se danas može uživati u ispijanju kafe i prelistavanju knjiga u veoma prijatnom ambijentu. Za kraj, predlažemo vam posetu knjižarama Winding Stair Bookshop, Sweny Pharmacy (koja je nekada bila poznata apoteka), te Ulysses Rare Books.

Nadamo se da ste uživali u ovom književnom putopisu i da ćete imati priliku da ulice i zanimljive kutke Dablina doživite i uživo.

Izvor: Trip Savvy