Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zatvori u svetu: Od najudobnijih do najbrutalnijih

AUTOR: CityMagazine 20 Jul, 2018
Zatvori u svetu: Od najudobnijih do najbrutalnijih

Procenjuje se da se oko 10,35 miliona ljudi trenutno nalazi u zatvorima širom naše planete. U odnosu na 2000. godinu, broj žena među zatvorenicima se povećao za neverovatnih 50%, dok je u slučaju muškaraca taj broj skočio za 18%. Situacija nije ista u svakoj zemlji pa tako SAD ima 698 zatvorenika na 100.000 stanovnika, a Danska svega 61. Naravno, postoje razlike i u samim uslovima koji vladaju u zatvoru. U nekim zemljama zatvorenici imaju priliku da sviraju muzičke instrumente, dok u drugim mogu biti srećni ako imaju dovoljno toalet papira.

Otkrićemo vam neke primere svetskih zatvora koji savršeno ilustruju razlike koje postoje između tretmana osuđenika u različitim zemljama.

Zatvor Halden u Norveškoj

Zatvor u Norveškoj
Zatvor u Norveškoj

Kao što vidite na slici iznad, ćelije u ovom zatvoru izgledaju kao sobe prosečnog tinejdžera. Halden je drugi najveći zatvor u Norveškoj, a za razliku od sličnih institucija u svetu, on pruža svojim stanarima život nalik onom van njegovih kapija. Zatvorenici se ohrabruju da učestvuju u različitim aktivnostima, najčešće sporstkim ili muzičkim. Ono što je iznenađujuće je, međutim, da čuvari u ovom zatvoru uopšte nisu naoružani!

Ženski zatvor San Dijego u Kolumbiji

Ženski zatvor San Dijego u Kolumbiji
Ženski zatvor San Dijego u Kolumbiji

Zatvorenice ove kaznene institucije u Kolumbiji imaju priliku svako veče da simuliraju život kakav bi možda imali da nisu odlučile da prekrše zakon. Naime, u okviru zatvora postoji svojevrstan restoran pod nazivom Inferno, u kome su zatvorenice zaposlene kao kuvarice, konobarice i druga posluga. Ovaj projekat je pokrenut sa ciljem da se njima što više olakša povratak u društvo nakon izlaska iz zatvora, ali i da im se pomogne da steknu radne navike i različite veštine neophodne za pronalazak posla u legalnoj sferi.

Zatvor Aranjuez u Španiji

Zatvor Aranjuez u Španiji
Zatvor Aranjuez u Španiji

U zatvoru Aranjuez u Španiji postoje posebne prostorije u kojima se susreću deca i njihov zatočen roditelj. Sa Diznijevim likovima koji vise sa zida, igračkama i krevecima za bebe, ove sobe kod male dece stvaraju iluziju da njihov otac ili majka uopšte nisu na strašnom mestu kao što je zatvor, što je bio i cilj psihologa i socijalnih radnika odgovornih za ovakav koncept organizacije poseta.

Zatvor Norgerhaven u Holandiji

Zatvor Norgerhaven u Holandiji
Zatvor Norgerhaven u Holandiji

Zatvorenici Norgerhavena imaju svoj krevet, frižider, televizor, sto, ormare i privatno kupatilo. Zvuči kao tipična hotelska soba, zar ne? Ispostavilo se, ipak, da su Holanđani malo preterali sa ulaganjem u ovu instituciju budući da je stopa kriminaliteta u ovoj zemlji toliko niska da nema dovoljno zatvorenika da se popune sva mesta. Iz tog razloga, vlasti u Holandiji su sklopili dogovor sa svojim pandanima u Norveškoj da prime njihov višak zatvorenika ako za to postoje uslovi.

Cebu pokrajinski centar za pritvor i rehabilitaciju (CPDRC) na Filipinima

Cebu pokrajinski centar za pritvor i rehabilitaciju (CPDRC) na Filipinima
Cebu pokrajinski centar za pritvor i rehabilitaciju (CPDRC) na Filipinima

Ova kaznena ustanova na Filipinama je naveliko poznata po svojim plesnim performansima u kojima su zatvorenici glavni učesnici. Čuvena je njihova spektakularna izvedba Majkl Džeksonovog hita Thriller, koju možete pogledati OVDE.

Penal De Ciudad Barrios u El Salvadoru

Penal De Ciudad Barrios u El Salvadoru
Penal De Ciudad Barrios u El Salvadoru

Verujemo da ste kao i mi šokirani onim što vidite. Pojedine ćelije ovog zatvora u El Salvadoru su širine i dužine od oko 3,5 metara i visine od oko 4,5 metara, a u njima se ponekad nalazi čak 30 ljudi! Prvobitno osmišljene kao mesto za pritvor do 72 sata, u njima danas postoje zatvorenici koji su tu i do godinu dana.

Zatvor Maula u Malaviju

Zatvor Maula u Malaviju
Zatvor Maula u Malaviju

Zatvor Maula u Malaviju je prenaseljen preko svake mere. U 2015. godini u prostorijama napravljenim za 60 zatvorenika boravilo je čak 200 ljudi. Da stvar bude još gora, njih 120 je moralo da deli jedan WC, a 900 jednu česmu. Zatvorenici imaju samo jedan obrok dnevno zbog loše ekonomske situacije u zemlji, a jedina radost u ovakvkim neljudskim uslovima su povremene fudbalske utakmice u kojima mogu da učestvuju.

Zatvor Evin u Iranu

Zatvor Evin u Iranu
Zatvor Evin u Iranu

Iako iranski režim to negira, zatvor Evin je poznat kao mesto gde mnogi protivnici vlasti završavaju svoj život. Zbog količine zatočenih intelektualaca ponekad nosi naziv univerzitet Evin. Uslovi u njemu su izrazito loši, higijena nije na nivou, obroci su mali i neukusni, dok leti temperature u ćelijama dostižu i do 45 stepeni Celzijusa. Ono što pak najviše pogađa zatvorenike je zabrana poseta i kontaktiranja telefonom bilo koga iz spoljašnjeg sveta.

Zatvor San Kventin u SAD

Zatvor San Kventin u SAD
Zatvor San Kventin u SAD

San Kventin je najstariji zatvor u Kaliforniji. Prestupnici osuđeni na smrt u ovoj američkoj državi moraju da provode vreme do izvršenja kazne u ovom zatvoru. Jedan od najpoznatijih zatvorenika San Kventina bio je i Čarls Menson, vođa zloglasne komune pod imenom Porodica, koji je krajem ’60-ih uhapšen (a 1971. proglašen krivim) zbog osnovane sumnje da je učestvovao u organizaciji i izvršenju ubistva nekoliko osoba u Kaliforniji, među kojima je bila i popularna glumica Šeron Tejt.

Zatvor Crni delfin u Rusiji

Zatvor Crni delfin u Rusiji
Zatvor Crni delfin u Rusiji

Zloglasni zatvor na granici sa Kazahstanom je dom najbrutalnijih kriminalaca u Rusiji, uključujući serijske ubice, kanibale i teroriste.  Oni žive u svojevrsnim ćelijama u okviru ćelija i potrebno je da prođu kroz troje vrata kako bi stigli do hodnika. S obzirom na njihovu svirepost, nalaze se 24 sati pod prismotrom nadležnih. Procenjuje se da su zatvorenici Crnog delfina ubili oko 3.500 ljudi, što je 5 ubistava po jednom zatvoreniku.