Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Evo zašto ljudi sa psima žive duže

Pas je najbolji čovekov prijatelj. To je stara izreka koja je nedavno dobila još jednu svoju potvrdu. Naime, prema saznanjima iz jedne naučne studije iz 2019, osobe koje žive sa psom ili više njih, žive duže od onih koji nemaju ovog kućnog ljubimca u svom domu.

Istraživači su analizirali podatke iz deset drugih naučnih studija, u kojima je učestvovalo blizu 4 miliona ljudi. Oni su pronašli vezu između posedovanja psa i smanjenja rizika od dobijanja kardiovaskularnih bolesti. Čak su i oni koji su preživeli neku od ovih opakih bolesti imali duži životni vek u slučaju da su živeli sa psom. Šta je onda to u vezi sa ovim životinjama što ljudima pomaže da ojačaju svoj imunitet?

Pa, jedan od faktora je svakako veća fizička aktivnost. Vlasnici pasa se sa njima šetaju minimum dva puta u toku dana (najčešće ujutru i uveče), a ponekad i zajedno trče. Drugi faktor, koji je povezan sa prvim, je duže vreme provedeno napolju na čistom vazduhu. Treći faktor je psihološke prirode. Činjenica da su naši verni prijatelji uvek pored nas nam smanjuje stres i čini da se osećamo manje usamljeno i depresivno.

Nama se čini da su ovo više nego dobri razlozi da izaberete psa za kućnog ljubimca i tako učinite vašem zdravlju veliku uslugu.

Izvor: My Modern Met