Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ljubimci za pregovaračkim stolom: Predsednik Irske je uvek u društvu svojih pasa

AUTOR: Ljubisav Panić 03 Feb, 2020
Ljubimci za pregovaračkim stolom: Predsednik Irske je uvek u društvu svojih pasa

Tanka je granica između ljubimca i statusnog simbola. Bogataši su odvajkada žudeli za egzotičnim životinjama, koje su nabavljali po paprenim cenama. Nekada su njihovi ljubimci oduševljavali posetioce menažerija, a danas su zgodno sredstvo za privlačenje pažnje na Instagramu. Malobrojni se zapitaju koju cenu za to plaća sama životinja, otrgnuta od svog prirodnog okruženja i zatočena u neadekvatnim uslovima.

Majkl Higins, predsednik Irske, ima drugačiji pristup – ne žudi za retkim vrstama i ne ograničava slobodu ljubimaca čak ni kada se to od njega očekuje. Brod i Šioda su bernski planinski psi koji su, sa svojim vlasnikom, verovatno ispratili više diplomatskih događaja od pojedinih političara. Veseli su, radoznali i puni samopouzdanja. Ako ukradu šou, onda to učine svojevoljno, tako što insistiraju da budu maženi po svaku cenu. Nisu izbirljivi – spopašće manje poznate zvanice koliko i princa Harija.

Uvek uz vlasnika – Majkl Higins za govornicom i jedan od njegovih pasa (foto twitter.com)

U državama poput Irske, u kojima predsednička funkcija nije uzurpirana preko svake mere i pretvorena u sredstvo za apsolutističku vladavinu, omiljenost u narodu postiže se prirodnošću, liberalnim stavovima i profesionalnošću.

Higins je, kao jedan od najomiljenijih političara, započeo drugi predsednički mandat 2018. godine. Njegova biografija oduševljava. Stekao je zvanje mastera sociologije, predavao na Univerzitetu u Golveju, napisao više zbirki pesama, akademskih radova i knjiga. Politikom se bavi duže od 40 godina, ali je do pobede na predsedničkim izborima živeo u dvosobnom stanu u Dablinu. Poznat je kao veliki pokrovitelj sporta, kulture i umetnosti. Predstavnik je Ujedinjenih nacija u borbi za prava žena, a rasizam i homofobiju smatra razornim po društvo. Trudi se da živi poput drugih ljudi, tako da je fotografisan kako razgovara sa prolaznicima i stoji ispred bankomata.

Majkl Higins u kancelariji drži plišane igračke bernskih pasa koje su mu poslali sugrađani (foto pikabu.ru)

Kada se Higins pre dve godine ponovo kandidovao za predsedničku poziciju, njegovi psi su uvučeni u političke igre. Piter Kejsi, glavni protivkandidat na izborima, kritikovao je količinu novca koja se troši na Broda i Šiodu, iako se ispostavilo da predstavljena suma nema veze sa realnošću i ne potiče od poreskih obveznika. Higinsu je posebno zamereno što mu ljubimci nisu irske pasmine. Uprkos reklami koju je snimio na tu temu, Kejsi nije pobedio – osvojio je 23% glasova, dok je Higins imao zavidnih 56%.

Zaista je teško pronaći nešto loše u karakteristikama bernskih planinskih pasa. Gotovo da nema miroljubivijih džinova na svetu. Uprkos tome što mužjaci mogu biti visoki 70 cm i teški više od 50 kilograma, veoma su pažljivi prema deci. Rasa vodi poreklo još od doba Rimljana, a zvanično je ustanovljena u Švajcarskoj 1907. godine. Kada su se tačno Brod i Šioda zainteresovali za svoje političke dužnosti nije poznato, ali fotografije koje slede dokazuju da sa njima i Higinsom nijedan diplomatski događaj nije dosadan.

Naslovna fotografija – Predsednik Irske sa svojim ljubimcem na zvaničnom događaju (foto reddit.com)