Bar 02
21. maj
KULTURA · film/TV

Omiljena španska filmska poslastica, festival „Španski metar“, ovog maja ponovo stiže u Beograd i Novi Sad!

Deseti put zaredom Beograd s proleća odmotava jedinstvenu filmsku traku sa prizvukom španskog jezika – „Španski metar“. Ove godine jubilarno izdanje festivala biće veće nego ikada, sa dva prateća programa koja će publiku uvesti u glavnu filmsku poslasticu – program „Savremeni film“ koji donosi čak dvanaest filmskih ostvarenja.

„Savremeni film“ moći će da pogleda i publika u Kulturnom centru Novog Sada.

Prateći program „Počasne Goja nagrade“ u Jugoslovenskoj kinoteci posvećen je legendarnoj španskoj filmskoj i muzičkoj zvezdi, svestranoj Ani Belen. Ciklus će u nedelju, 21. maja otvoriti film „Dom Bernarda Albe“, a publika će narednih dana moći da pogleda čuvena ostvarenja „Muke“, „Tražnja“, „Zlodusi u kući“ i „Ljubav ozbiljno šteti zdravlju“. Na zatvaranju ciklusa, 24. maja, Ana Belen pokloniće se beogradskim ljubiteljima filma, a tom prilikom biće joj svečano uručeno priznanje „Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke.

Prvi put ove godine „Španski metar“ pridružuje se „Mikser festivalu“, pa će tako od 25. do 28. maja u bioskopu u Žitomlinu biti prikazani posebno odabrani dokumentarni filmovi u okviru ciklusa „Imaginarna geografija“. Reč je o selekciji filmova prema izboru Davida Varele, koji se bave migracijama i sudbinama migranata, kako kroz prošlost, tako i poslednjih godina. Iako nastali u španskoj produkciji, ovi dokumentarci pokazuju da sudbine onih koji beže iz užasa svoje svakodnevnice ka boljem životu ne znaju za granice i tiču se svih nas. Publici će biti prikazani filmovi „Zabeleške o emigraciji“, „U tuđoj kući“, „Sliman“, „Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici“, „Daljina“, „Dnevnici s granice“ i „Dnevnik gladi“.

Program „Savremeni film“ otvoriće 26. maja u Kulturnom centru Beograda ostvarenje srpskoj publici dobro poznatog reditelja Aleksa de la Iglesije „Bar“, koje je premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinalu. Radnja ovog napetog triliera smeštena je u jedan mali bar u centru Madrida, gde će doručak prisutnih prekinuti nasilni pucnjevi. Posetioci bara naći će tako zarobljeni ne samo u malenom objektu, već i u svom strahu.

Dan kasnije, 27. maja, na programu je meksička drama „Početak vremena“ koja prati Antonija i Bertu, bračni par u devedesetim godinama, čiji će životi pogođeni ekonomskom krizom biti znatno više uzdrmani kada kada im se vrate sin i unuk koje nisu videli decenijama. Sledi projekcija istorijske ratne drame „Poslednji Filipinci“, čija se radnja odvija pred sam kraj XIX veka, kada Španija ustupa SAD suverenitet nad Filipinima. To će grupu opkoljenog španskog odreda poznatog kao „poslednji Filipinci“ staviti u nezgodan položaj.

do
Kulturni centar Beograd, Knez Mihailova 6 i druge lokacije
Španski metar
200, 250 rsd
Događaj na Facebooku

Adaptacija čuvene Lorkine drame Krvava svadba, film Mlada na programu je 28. maja i, igrajući na granici prijateljstva i ljubavi, prati odnose između nerazdvojnog trojca koji čine Leonardo, mladoženja i mlada. Napetosti neće manjkati ni na sledećoj projekciji filma Osveta na čekanju, koji je trijumfovao na ovogodišnjoj dodeli Goja nagrada, osvojivši između ostalog i priznanja za najbolji film i najboljeg mladog reditelja. Ovaj triler prati život Kura, jedinog uhapšenog člana kriminalne bande koji posle osam godina provedenih u zatvoru planira da započne novi život sa devojkom i sinom. Ali život za njega ima nešto drugačije planove…

Za salve smeha biće zadužene tradicionalno urnebesne argentinske komedije, a prva od njih na programu je već 29. maja. Reč je o filmu Nedodirljivi, argentinskoj verziji francuskog filmskog hita, u kojem poslom preokupirani Felipe ostaje nepokretan, a prilikom odabira negovatelja i terapeuta umesto brojnih kvalifikovanih kandidata bira svog baštovana Tita. Španski metar potom donosi dramu Guten tag, Ramon koja prati mladića iz Meksika u njegovoj borbi da ostane u Nemačkoj. Kada mu sva vrata budu zatvorena, uz pomoć jezika solidarnosti, uspostaviće divno prijateljstvo sa penzionisanom medicinskom sestrom.

Još jedna argentinska gorko-slatka komedija na programu je 30. maja. U pitanju je film Papiri na vetru čija radnja se vrti oko grupe prijatelja koji pokušavaju da se suoče sa smrću jednog od njih. Želeći da obezbede sigurnu budućnost njegovoj ćerki, oni će se okrenuti staroj i naizgled promašenoj investiciji svog prijatelja. Prijateljstvo je tema i narednog filma, španske drame Srećnih 140 u kojoj glavna junakinja okuplja svoje prijatelja na rođendansko slavlje kako bi im u isto vreme otkrila da je dobila sedmicu na lutriji. Međutim, milionski dobitak promeniće preko noći njihove prijateljske odnose, pa nakon tog rođendana u njihovim životima zbilja više ništa neće biti isto.

Poslednje majske večeri na programu će se naći drama Ta divna mladost, priča o paru koji, uprkos brojnim egzistencijalnim problemima, pokušava da preživi iz dana u dan. Ipak, svet će im se promeniti iz korena kada saznaju da u njihove živote stiže prinova. Iz Perua na Španski metar stiže komedija U četrdesetim koja prati grupa ljudi na proslavi povodom dvadeset godina od mature, gde će se mnogi od njih zapitati u kom pravcu idu njihovi životi.

Festival će 1. juna zatvoriti film Podneblja, drama koja prati tri žene različitih generacija, čiji životi na neobičan način potpadaju pod uticaj društva, ali i geografije i klime koja je karakteristična za delove Perua u kojim žive.

beldocs171_cover 8. maj 2017. Film o Niku Kejvu otvara 10. Beldocs Marina02 31. mart 2017. Dokumentarac o Marini Abramović premijerno na 64. Martovskom festivalu covercarobnjaci 30. mart 2017. Film „Čarobnjaci“ 16836265_1439201092778528_7772134461953597837_o_cover1 30. mart 2017. Martovski festival: 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma · · · · · ·