vinjeta-6
16. maj
KULTURA · art

I ovog maja Srbija će bar na jedno veče ostati budna zbog dobre zabave – u muzejima! Noć muzeja otvoriće brojne ustanove kulture u čak 47 mesta širom zemlje 16. maja od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći.

Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, ove godine se održava 12. put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Tematski, 12. Noć muzeja će ići u dva smera. Jedan se priključuje obeležavanju važnih godišnjica, dok se drugi tiče edukacije najmlađih – dečje Noći muzeja.

U više gradova Srbije
Noć muzeja
400, 450 na dan manifestacije

Beograd će se ove majske večeri predstaviti na čak 72 lokacije. Zemlja partner beogradske Noći muzeja ove godine je Austrija, a kao deo njihovog predstavljanja u našu prestonicu stiže Eintagsmuseum – nesvakidašnji muzej na jedan dan u čijoj će „izgradnji“ učestvovati svi posetioci manifestacije. Ovaj muzej niknuće na jednoj od lokacija u samom centru grada koja je obeležila odrastanje brojnih Beograđana i uvrstila Beograd na mapu savremenih evropskih metropola.

Ove godine Noć muzeja otvara i manje poznate prostore koji kriju neverovatne priče, poput Doktorove kule, poznate kao prva psihijatrijska bolnica na Balkanu ili „Dom za s uma sišavše“ kako su je nazvali u 19. veku. U cilju negovanja generacija koje će sa osmehom odrastati u muzejima, ove godine je pripremljena i Dečja tura, pažljivo osmišljena kako bi najmlađim posetiocima približila muzeje, galerije i ustanove kulture na što zanimljiviji način.

Maša Zorić 2. april 2015. Izložba crteža Maše Zorić “Ljubavna pošta i još jedna priča” u UK Parobrod Ivana Kalina Mitrović 24. mart 2015. Istrajnost mitskog: Izložba „Ethnic Vibes” Ivane Kaline Mitrović Mate Đorđević otvaranje izložbe u Ulus-u 11. mart 2015. Otvaranje izložbe Mate Đorđevića na dva punkta FB aukcija 2 16. februar 2015. Aukcija ”Od nule” i Delikatesni ponedeljak fotografskog kolektiva Belgrade Raw · ·