cover5
19. mar
KULTURA · PLES

Publika u Beogradu i Novom Sadu, od 19. marta do 10. aprila, imaće priliku da uživa u atraktivnoj selekciji najvećih svetskih produkcija umetničke igre. Pod sloganom „Sreća se igra“, trinaesto izdanje Beogradskog festivala igre okupiće 15 renomiranih kompanija iz 13 zemalja širom sveta koje će izvesti 30 koreografskih postavki.

Od svog osnivanja, festival je predstavio blizu 250 postavki najvažnijih koreografa današnjice, dok poslednjih godina svaka edicija beleži preko 20.000 gledalaca.

do
Sava Centar, JDP, BDP, Madlenianum, Pozorište na Terazijama, Srpsko narodno pozorište...
Belgrade Dance Festival

Kao glavni partner koji već devet godina s ponosom podržava Beogradski festival igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu. Zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, najbolje oslikava snagu ovog tandema, koji kroz različite projekte kao što su nagrada „Vip poziva“ i „Vip iskorak“ i projekat za najmlađe „Vip talenti”, zajednički doprinose razvoju umetničke igre u Srbiji.

Holandski plesni teatar

Svečano otvaranje

Beogradski festival igre otvaraju tri predstave – Pucaj na Mesec“ i „Stop-Motion, a najveće iznenađenje večeri biće rad belgijske kompanije Peeping Tom za Holandski plesni teatar pod naslovom „Vrata koja nedostaju‟.

19. mart u 20h | Sava Centar    

Svečano otvaranje Festivala ujedno označava i peto po redu gostovanje kultnog Holandskog plesnog teatra u Beogradu. NDT 1 donosi dva komada u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon. Postavka „Pucaj na Mesec“ uvodi nas u svetlucavi sjaj ljubavnog života tri različita para, dok „Stop-Motion predstavlja tehnološke scenske novine u kombinaciji sa melanholičnom muzikom Maksa Rihtera. Najveće iznenađenje večeri, jeste rad belgijske kompanije Peeping Tom za Holandski plesni teatar. U pitanju je naslov „Vrata koja nedostaju, inspirisan raskršćem između igre, teatra, umetnosti i života. Francuski Le Figaro navodi da je „svega pet minuta ove predstave dovoljno da budemo sigurni da je upravo ova trupa jedno od sedam svetskih čuda pozorišne scene!‟

Juval Pik

„Are Friends Electric?

Istraživanje starih albuma sastava Kraftverk, otkriva analogni zvuk i ritam koji podseća na otkucaje srca, pokrete izazvane disanjem i brzim hodom, muzički gest preveden na ljudsku skalu

20. mart u 20h | Beogradsko dramsko pozorište        

Za svoju najnoviju produkciju Juval Pik, slavni izraelski koreograf sa stalnom adresom u Francuskoj, koristi poznate muzičke komade, kako bi pokrenuo neku vrstu kolektivnog sećanja. Istraživanje starih albuma sastava Kraftverk, otkriva analogni zvuk i ritam koji podseća na otkucaje srca, pokrete izazvane disanjem i brzim hodom, muzički gest preveden na ljudsku skalu. Zainteresovan za elastičnost prostora između igrača, komad „Are Friends Electric? povezuje različite vrste materijala, stvarajući svežu igru za ansambl, hibridnu formu koja otvara nove prostore. Predstava će nakon svoje međunarodne premijere u Beogradu, otići na Bijenale igre u Lionu i na Atinski Festival.

La Veronal

„Sijena 

Sijena je vanvremenski prostor, gde je linija između stvarnosti i fikcije tanka, a potreba ljudskih bića da promišljaju sebe, konstantna.

21. mart u 20h| Pozorište na Terazijama     

Žena sedi u prostranoj muzejskoj galeriji i gleda sliku. U blizini vrata, čovek posmatra prizor… Ovo je prva scena u predstavi koreografa Markosa Moroa i njegove trupe La Veronal iz Barselone, kojima je toskanski grad bio inspiracija za ogled nad ljudskim telom. Vekovima je Sijena beležila promene koje je „ljudski materijal‟ iskusio, posebno tokom renesanse. Sijena je vanvremenski prostor, gde je linija između stvarnosti i fikcije tanka, a potreba ljudskih bića da promišljaju sebe, konstantna. Postavka je bogata referencama drugih umetničkih disciplina, posebno filma i literature, konstruisana u formi uznemirujućeg eseja o telu koje zauzama centralno mesto na sceni. „Gledanje ove predstave je kao uživanje u filmu Kišlovskog, sedite mirno, čekajući eksploziju vizuelne i narativne fešte, kakvu nećete moći da zaboravite.‟ (Time Out Barcelona)

Jirži Kilijan

„Istočna senka

Komad inspirisan pričama Samjuela Beketa o iskustvu koje se ne može kupiti.

23. i 24. mart u 21h| Sava Centar (scena)       

Predstava „Istočna senka“ u koreografiji slavnog Jiržija Kilijana i produkciji njegove nove trupe, bila je najavljena kao jedan od najvažnijih događaja prethodnog festivala. Povreda glavne igračice je dovela do otkazivanja evropske turneje, ali se Kilijan ipak pojavio pred beogradskom publikom u okviru specijalno osmišljene večeri, dok je komad inspirisan pričama Samjuela Beketa o iskustvu koje se ne može kupiti, sačekao novo izdanje manifestacije. „Istočna senka‟ je intenzivno delo koje vas pokreće. U njemu igra, muzika, dekor i video, zajedno pletu dirljivo i nezaboravno pozorišno iskustvo… Egzistencijalna potraga za životnim saputnikom zarad sopstvene umišljene kompletnosti, predstavljena je nežno, poput male kutije u kojoj se kriju uspomene na apsurdne situacije i tragikomične greške. (Dance Europe)

420PEOPLE

Opsena 

Komad je inspirisan stand-up komedijom, i balansira između humora i mučnog preispitivanja onih koji stoje na sceni i pokušavaju da nasmeju publiku.

26. mart u 20h| Beogradsko dramsko pozorište

Vaclav Kuneš je bio igrač Holandskog plesnog teatra, a zatim je u rodnom Pragu osnovao kompaniju 420PEOPLE. Komad „Opsena je inspirisan stand-up komedijom, i balansira između humora i mučnog preispitivanja onih koji stoje na sceni i pokušavaju da nasmeju publiku. Šta se nalazi iza tog smeha koji volimo da doživimo iz pozicije gledaoca? Šta se krije iza elegancije i lakoće igrača kojima se divimo? I šta se dešava sa komičarima? Da li su oni zaista tako zabavni i srećni? A igrači, šta je sa njihovom energijom kada se reflektori ugase? Spust niz tobogan. Euforija koja se predaje strahu… Po rečima kritike: „fascinantna i uznemirujuća predstava!‟

Complexions

Triptih 

Snažni, visoki, mahom crni igrači, donose neponovljivu energiju i oluju tehničkih bravura.

28 i 29. mart u 20h| Pozorište na Terazijama

„Savršena tela čine savršene stvari‟ jedan je od naslova u Njujork Tajmsu, koji se vezuje za njujoršku trupu Complexions i verovatno je najbolje i definiše. Snažni, visoki, mahom crni igrači, donose neponovljivu energiju i oluju tehničkih bravura. Trupa koja postoji skoro tri decenije i oduševljava publiku najvećih pozorišta u svetu, po prvi put nastupa u našem regionu sa programom koji obećava fantastičnu zabavu. Koreografe i direktore ove trupe, Dvajta Rodena i Dezmonda Ričardsona najšira javnost poznaje zahvaljujući brojnim američkim filmovima, kao partnere Dijane Višnjeve, ali i kao umetnike koji su kreirali za Prinsa, Lenija Kravica ili Patrika Svejzija.

Dimitris Papajoanu

Mrtva priroda

Gledaoce očekuje optička iluzija koju stvaraju skladna ljudska tela u Sizifoskom pokušaju potrage za smislom.

30. mart u 20h| Sava Centar       

Planetarno poznat po koreografijama koje su otvorile Olimpijske igre u Atini i Bakuu, Dimitris Papajoanu je jedan od najcenjenijih grčkih savremenih umetnika. Kombinujući svoja znanja i iskustva iz oblasti vizuelnih i scenskih umetnosti, on kreira nezaboravne i spektakularne prizore, nakon kojih ostajemo sigurni da pozorište još uvek može ponuditi neponovljivu magiju. „Mrtva priroda‟ je komad koji donosi opustošenu scenu pod rastegljivim nebom, na kojoj optičku iluziju stvaraju skladna ljudska tela u Sizifoskom pokušaju potrage za smislom. Njujork Tajms navodi da je „ovo delo koje podjednako pripada slikarstvu, arhitekturi, filozofiji, teatru i umetničkoj igri. Ova predstava je vrhunska umetnost, nakon koje vam neće biti lako da se vratite u običan život‟.

Kompanija Drezden Frankfurt

 „Primarna trilogija

1. april u 20h| Sava Centar   

2. april u 20h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad            

Jedna od najsmelijih evropskih kompanija sa sedištem u Frankfurtu i Drezdenu, i pod dugogodišnjom umetničkom direkcijom slavnog Vilijama Forsajta, svojom najnovijom produkcijom „Primarna trilogija koreografa Jakopa Godanija, najavljuje novo poglavlje u svom radu. Gostovanje na Beogradskom festivalu igre, ujedno je i međunarodna premijera ovog komada, i prilika da se naša publika upozna sa Godanijevim atraktivnim stilom, i estetikom novog doba. „Veštinom matematičke preciznosti i strastvene fizikalnosti pokreta ovog dela – odražavajući složene odnose između pokreta i percepcije – Godani nam otkriva umetničku suštinu koja u slučaju ove kompanije znači identitet. I sve to na jednoj sceni, koja postaje sinonim beskrajnih mogućnosti.” (Ballet Tanz)

RUBBERBANDance Group

„Empirijski kvocijent

Koreograf Viktor Kihada stvara prefinjeno delo savremene igre, koje se bavi pokretom i snagom grupe.

2. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište   

31. mart u 20h | Srpsko narodno pozorošte, Novi Sad

Montrealska RUBBERBANDance grupa i koreograf Viktor Kihada, donose prefinjeno delo savremene igre, koje se bavi pokretom i snagom grupe. Bez nametanja narativne niti, koreograf gradi karaktere za šest igrača, govoreći o međuljudskim odnosima kao središtu umetničke inspiracije i pristupa. Ideje koje se prepliću u naizgled apstraktnom radu, vezane su za lične doživljaje i osećanja transformisana vremenom i iskustvima pojedinaca, ostavljajući trag nostalgije, ponekad čak i žaljenja, ili čudnog bdenja nad tananim ljudskim životnim putanjama. Ukoliko se sećate nastupa trupe Kidd Pivot ili ste ljubitelj koreografskog opusa čudesne Kristal Pajt, ne propustite gostovanje ove trupe.

Kompanija Kristjana Ingimarsona

„TRAS! 

„TRAS! je mešavina komedije, narativnog pozorišta, akrobatike i rizičnih fizičkih zadataka.

3. i 4. april, 20h| Pozorište na Terazijama           

Da bi pobegli od svog dosadnog posla „od 9 do 5”, četvorica genijalnih kancelarijskih radnika izmišljaju TRAS! – maštovitu igru, u kojoj se običan život stavlja u centrifugu. U urnebesnoj i eksplozivnoj predstavi Kompanije Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena, svakodnevica radnog mesta je pretvorena u svet nastanjen vanzemaljcima, super-herojima i klasičnim negativcima iz filmskih blokbastera. Kroz vratolomne trikove, fizičke podvige koji oduzimaju dah i uzbudljiv ugao posmatranja sveta, TRAS! nas uvodi u neverovatnu pobunjeničku avanturu. TRAS! je mešavina komedije, narativnog pozorišta, akrobatike i rizičnih fizičkih zadataka. Predstava bez reči, koja nudi maštovito, akcijom napojeno, visoko-zabavno iskustvo, dovodeći fizički teatar na nove inovativne visine. „Spektakularno‟ (The Telegraph) 

ZfinMalta

„Držim kraljicu 

Trupa sa Malte donosi u Beograd najnoviju postavku Mejvina Kua, inspirisanu Malarmeovim delom „Popodne jednog fauna.

5. april, 20h| Beogradsko dramsko pozorište            

Mlada kompanija ZfinMalta iz Valete, neverovatnom brzinom osvaja naklonost evropske publike i kritike. Direktora i koreografa ove trupe, Maležanina Mejvina Kua beogradska publika je upoznala kao glavnog igrača i asistenta Akrama Kana. Ovaj međunarodno priznati umetnik se školovao kod velikih majstora indijske klasične igre, pod budnim okom značajnih pedagoga klasičnog baleta, a zatim je modernu igru učio u njujorškom Centru Mersa Kaningama. Tokom svoje profesionalne karijere, najviše je sarađivao sa Vejnom MekGregorom i Akramom Kanom, što je presudno uticalo na njegov rukopis i plesnu estetiku. Trupa sa Malte donosi u Beograd najnoviju postavku Mejvina Kua, inspirisanu Malarmeovim delom „Popodne jednog fauna‟.

Balet Rima

„Sam u kući“ i „Paradoks“ 

Beogradski festival igre predstavlja Balet Rima u novom ruhu, po prvi put na međunarodnoj sceni. Trupa će u dva dana izvesti dva programa.

6. april u 17h i 7. april, 20h| Beogradsko dramsko pozorište         

Do skoro je Balet Rima predstavljao kompaniju tradicionalnog repertoara, da bi dolaskom novog umetničkog direktora, poznatog italijanskog kuratora savremene igre i direktora festivala u Basanu, Roberta Kaserota, otpočela nova epoha za ovu trupu. Hrabar zaokret kojim se širom otvaraju vrata mladim koreografima, bio je povod da Beogradski festival igre predstavi Balet Rima u novom ruhu, po prvi put na međunarodnoj sceni. Trupa će u dva dana izvesti dva programa. Predstava „Sam u kući“, koreografa Alesandra Skjaronija, namenjena je mladoj publici, dok je celovečernji triptih pod nazivom „Paradoks“ nastao u sinergiji koreografa Paola Mangiole i Itamara Serusija, interesantna studija o podeli na muške i ženske igre.

L-E-V

„Sara 

Šaron Ejal i Gaj Behar deluju pod imenom L-E-V i predstavljaju jedan od najznačajnijih i najhrabrijih glasova izraelske umetničke zajednice. 

9. april u 21h| Jugoslovensko dramsko pozorište         

U produkciji Suzan Delal centra iz Tel Aviva, stiže postavka poznatog dvojca Šaron Ejal i Gaja Behara, koji deluju pod imenom L-E-V i predstavljaju jedan od najznačajnijih i najhrabrijih glasova izraelske umetničke zajednice, stvarajući neprekidno originalna dela za Kompaniju Batševa i mnoge ugledne trupe širom sveta. L-E-V je kulminacija dugogodišnje saradnje i jedinstvenih umetničkih trenutaka koje Šaron Ejal i Gaj Behar, praćeni beskrajno originalnom muzikom Orija Lihtika, donose u izvođenju žestoko talentovanih igrača koji se kreću sa izražajnom preciznošću. L-E-V se hrani novim tehnologijama, i integriše ih bez napora i nenametljivo u dela pomešanih umetničkih disciplina, koje podjednako mogu biti izvedene u tehno klubu ili u operi. L-E-V je ušće pokreta, muzike, rasvete, mode, umetnosti i tehnologije – gde svaki činilac nosi jedinstvenu izražajnost i emotivno bogatstvo.

Tanc Lucern

„Zla senka‟

„Nijanse‟ 

Koreografi Kajetano Soto i Andonis Fonjadakis, učiniće da poslednje veče 13. Beogradskog festivala igre, ostane nezaboravno.

10. april, 20h| Opera Madlenianum           

Na zanimljivoj i raznovrsnoj švajcarskoj plesnoj sceni, nezaobilazan dragulj je svakako Tanc Lucern, mlada trupa koja je zamenila baletsku kompaniju u okviru operske kuće svoga grada, i neverovatnom brzinom stekla izuzetan međunarodni renome. Koreografi Kajetano Soto i Andonis Fonjadakis, učiniće da poslednje veče 13. Beogradskog festivala igre, ostane nezaboravno. Prvo gostovanje kompanije Tanc Lucern, ujedno je i prilika da se balet-majstoru i koreografu Zoranu Markoviću, uruči nagrada Vip poziva.

Krcko_orascic 16. januar 2016. „Krcko Oraščić” u Sava Centru – vanvremenska baletska čarolija Čajkovskog kineska_opera 15. novembar 2015. Kineski spektakl „Konfučije“ u Sava Centru Tango 30. oktobar 2015. Festival Tango Neutral Weekend u Guarnerius centru Tango 18. oktobar 2015. Tango večeri u art centru Mestašce