Balkanima
4. okt
KULTURA · film/TV

Najveći beogradski festival animacije sa međunarodnim renomeom i ove godine donosi atraktivne, vizuelno bogate i tehnički intrigantne animirane filmove. Selektorka i umetnička direktorka festivala Iva Ćirić je od 420 filmova koji su pristigli na konkurs odabrala preko 110 najnovijih animiranih filmova iz 28 evropskih zemalja za takmičarski program.

Na ovogodišnjoj „Balkanimi“ biće prikazana 34 animirana filma (iz 18 zemalja) u četiri takmičarska programa. Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Wioletta Sowa, proslavljena animatorka iz Poljske, Jean-Luc Slock, profesor i autor animiranih filmova iz Belgije i Aleksa Gajić, domaći autor, strip crtač i animator. A u studentskom takmičarskom programu biće prikazana 49 animirana filma u četiri takmičarska programa.

Filmovi su iz Francuske, Velike Britnije, Poljske, Izraela, Mađarske, Nemačke, Švajcarske, Finske, Španije, Estonije, Česke, Portugala i Srbije. U okviru studentskog žirija zasedati Mauro Kararo (Mauro Carraro) iz Švajcarske i Tomas Džonson (Thomas Jonson) iz Engleske.

do
Dom kulture Studentski grad, Bulevar Zorana Đinđića 179
Balkanima
Događaj na Facebooku

Festival će ugostiti preko 20 autora animiranih filmova iz Evrope. Pored najboljih evropskih animiranih filmova u prethodne dve godine publika će imati prilike da vidi bogati prateći program u vidu retrospektiva animiranih filmova članova žirija i gostiju festivala: Evropsku i Balkansku panoramu u okviru koje će biti prikazano 18 filmova. U okviru Balkanske panoramu publika će moći da pogleda animirane filmove iz Turske, Grčke, Bugarske, Bosne&Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Ovogodišnja Balkanima je posebna zbog premijere dva srpska animirana filma napravljena zahvaljujući podršci Filmskog Centra Srbije – Ekvilibrijum Mirele Srebrić i Mesečeva Šuma Marije Milanović Lazarevski (premijerna prikazivanja), i filma Miloša Tomića O robovima i robotima nastao kao deo projekta Radiovizija. Takođe, biće prikazano sedam studentskih filmova iz Srbije koji su napravljeni na predmetu animacija, na osnovnim i master studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

U konkurenciji za trofej festivala i nagradu Najbolja škola ove godine se takmiče šest škola iz Evrope (Francuska, Poljska, Mađarska, Izrael i Velika Britanija). I ove godine program od pet najboljih evropskih filmova koji se takmiče za nagradu Kartun Dor 2016 (evropski oskar za animirani film).

Ove godine Balkanima po prvi put uvodi i dečji žiri koji će dodeliti najgradu za najbolji dečji film. U konkurenciji animiranih filmova za decu prikazaće se 9 filmova bez dijaloga, različitih tehnika i pozitivnih poruka. Premijeru će imati i jedan srpski film Čudnovište nastao kao produkt radionice animacije sa decom iz Prihvatiliša za decu u Beogradu.

Posebna ekskluziva festivala jeste gostovanje Vanje Andrejević producentkinje BONOBO studija za animirani i eksperimentalni film iz Hrvatske koja će predstaviti najbolje filmove ovog svetski nagrađivanog studija i prikazati novi projekat u saradnji sa Kanadom (NFBC) – Ježeva kućica po pesmi Branka Ćopića.

Radionicu animacije peska i plastelina imaće Koke Riobo Kortes (Coke Riobo Cortes) iz Španije. Dok će Tomas Džonson (Thomas Jonson) predstaviti uživo animirani performans Portreti u kojem ce animirati lutku u stoptrik tehnici, koja crta portrete publike. Mauro Kararo 3D animator iz Švajcarske prikazaće program svojih autorskih filmova i održati masster class o uklapanju analognog crteža u 3D animaciju. Biće predstavljeni filmovi iz belgiskog studija CAMERA ECT.

Na ovogodišnjoj Balkanimi biće prikazan dugometražni animirani film Dečak i svet koji je bio nominovan za Oskara, film je namenjen širokoj publici, deci i odraslima i nema dijaloga. Na Balkanimi će se predstraviti i projekat Radiovizija – srpska crtana serija u produkciji RTS-a i Platforme. Festival će biti otvoren izložbom Alekse Gajića u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad“, gde će po prvi put biti prikazani i radovi iz Gajićevog novog dugometražnog filma Prorok koji je trenutno u procesu produkcije.


Filmski festival palić cover 16. jul 2016. 23. Festival evropskog filma Palić dobra zena005 5. jul 2016. „Dobra žena“ Mirjane Karanović otvara 45. SOFEST Dnevnik mašinovođe 2. jul 2016. Premijera filma „Dnevnik mašinovođe“ zatvara Cinema City Cinema City 25. jun 2016. Cinema City predstavlja 29 najboljih svetskih niskobudžetnih filmova ·