Segovia
4. dec
KULTURA · art

Izložba fotografija „Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije“ biće otvorena 4. decembra u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Nakon Francuske, Holandije, Austrije, Češke, Nemačke i Italije izložba „15 bisera Španije“ stiže u Beograd i posetioci će moći da je pogledaju do početka februara 2018.

Izložbu čini 60 fotografija na kojima je predstavljeno petnaest gradova Španije koji nose pečat Svetske kulturne baštine. Posetici će imati retku priliku da zavire u tajanstvene i manje poznate kutke Španije. Pre svečanog otvaranja izložbe u 17.30 u Svečanoj Sali biće održano i predavanje.

do
Galerija instituta Servantes u Beogradu, Čika Ljubina 19
Institut Servantes u Beogradu

Španija ima mnogo toga da ponudi, a Unesko je to i zvanično potvrdio: reč je o trećoj zemlji u svetu po broju gradova koji su upisani na Listu svetske kulturne baštine!

Uz dobro poznate gradove kao što su Segovia, sa svojim impozantnim starim gradom i akvaduktom ili Kordoba, koja čuva remek-dela hispano-muslimanske umetnosti, ljubitelji kulture, istorije i putovanja na izložbi Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije moći će bliže da upoznaju manje poznate, ali ništa manje zanimljive španske bisere koji plene svojom lepotom i nesvakidašnjim pričama.

Posetioci Instituta Servantes tako će ove zime moći da otkriju višestruki značaj rodne kuće Migela de Servantesa – osim što je u njoj rođen jedan od najpoznatijih svetskih pisaca, ona je i odličan primer kastiljanskih kuća iz XVI veka. Uz to, Alkala de Enares, Servantesov rodni grad, dom je i najstarijeg pozorišnog korala u Evropi! Putovanje kroz srednjevekovne varošice nastaviće se kroz ulice Avile, čije su zidine najbolje očuvane u celoj Evropi. Renesansne palate zaštitni su znakovi Kaseresa čiji stari grad, inače pod zaštitom Uneska, zbog raskošne rasvete dobija posebnu draž tokom večernjih šetnji.

Na izložbi će kroz šezdeset fotografskih dela biti predstavljeno ukupno 15 gradova: Alkala de Enares, Avila, Baesa, Kaseres, Kordoba, Kuenka, Ibica / Eivisa, Merida, Salamanka, San Kristobal de la Laguna, Santjago de Kompostela, Segovija, Taragona, Toledo i Ubeda. Reč je o gradovima koji su monumentalni, ali i živi u isto vreme, vlasnici posebnih i neuporedivih načina života koji ih čine osobenima i privlače putnike iz celog sveta da zavire u njihova blaga. Zanimljivo je da su fotografije radili lokalni umetnici koji i najbolje poznaju svoj grad. Španija je jedna od najposećenijih zemalja o čemu govori činjenica da je godišnje poseti 68 miliona turista.

Iza postavke Španski gradovi na listi svetske kulturne baštine. 15 bisera Španije stoji Grupa španskih gradova na listi svetske kulturne baštine, osnovana 1993. godine, koja nastoji da sa što bolje predstavi ovaj izvanredan, raznovrstan i vrlo vredan svetski legat.

Centar za grafiku i grafička istraživanja AKADEMIJA 7. novembar 2017. Pogled u Centar: Izbor grafika iz Zbirke Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA FLU Muzej afričke umetnosti 4. novembar 2017. Kulturna baština Topčidera – šetnja #1 Diana 1. novembar 2017. Izložba „Od čika Paje“ u Domu Jevrema Grujića Lidija Delić, "Seascape", uljana boja 27. oktobar 2017. „Outside the Lines“ u galeriji New Moment · · · ·