Filmski festival palić cover
16. jul
KULTURA · film/TV

Kinematografija u fokusu prvi put ove godine je regija, i to Baltik, pa će posetioci tokom predstojećeg 23. Festivala evropskog filma Palić imati prilike da pogledaju nekoliko selekcija, uključujući „Baltik u fokusu“, igrane, dokumentarne i animirane filmske dragulje iz Litvanije, Estonije i Letonije.

Tokom festivala održaće se i selekcija „Klasici na trgu“, koja će ove godine u okviru pretfestivalskog programa na prelepom subotičkom Trgu slobode predstaviti pet vrhunskih filmskih klasika restaurisanih i pripremljenih za savremenu digitalnu prikazivačku tehniku. Sve projekcije u okviru ove selekcije počinju u 21.30 časova, a ulaz je besplatan.

Evropski film imao je izvanrednu godinu, a u Glavnom programu predstojećeg 23. Festivala evropskog filma Palić biće predstavljen relevantan presek recentne produkcije koji čini četrnaest naslova.

do
Palić, Subotica
Festival evropskog filma Palić
200, 300

Glavni takmičarski program na Letnoj pozornici, verovatno najlepšem bioskopu na otvorenom u Srbiji, otvoriće van konkurencije 16. jula dokumentarni film Đanfranka Rosija Požar na moru, koji je dobio Zlatnog medveda u Berlinu za najbolji film. Film sklanja medijsko senzacionalističku masku sa „najveće tragedije u savremenoj istoriji od Holokausta“ i otkriva ljudsko lice tekućeg izbegličkog problema. Sniman tokom nekoliko meseci na najjužnijem italijanskom ostrvu Lampeduza, udaljenom od Severne Afrike svega 113 kilometara, koje od devedesetih godina prošlog veka predstavlja metaforu za najmasovniji i najsmrtonosniji tranzit stotina hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi.

Iste večeri biće prikazan letonski film Snovi, odlično debitantsko ostvarenje Renarsa Vimbe ovenčano Kristalnim medvedom na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu. Film prati Raju, sedamnaestogodišnjakinju koja se nakon smrti bake suočava sa teškim životnim odlukama čije posledice mogu drastično uticati na živote njenog mlađeg brata i nje… Jedna od poslastica zasigurno je Demon pod reflektorima poznatog danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna koji se proslavio filmovima Vozač (sa Rajanom Goslingom), Buđenje Valhale i Bronson. El Fening igra manekenku na početku karijere čiju mladost i vitalnost počinju da proždiru žene opsednute lepotom… U filmu takođe glume Kristina Hendriks i Kijanu Rivs.

Sinopsis filma Draž je sledeći: „Dve sestre sirene, pola žene pola ribe, igraju u noćnom klubu. Jedna od njih se zaljubljuje u prelepog mladića, što ih stavlja pred okrutan i krvav izbor”. Ovo poljsko ostvarenje je naišlo na sjajan prijem u Americi, a publika na Paliću i u Srbiji, premijerno će moći da ga pogleda na Letnjoj pozornici 17. jula.

Matura, novi film verovatno najznačajnijeg predstavnika rumunskog novog talasa Kristijana Munđijua, biće premijerno u Srbiji prikazan 19. jula na Paliću. Ovo fantastično ostvarenje govori o kompromisima i implikacijama roditeljstva, a čuveni Gardijan je napisao da je Matura „složen, duboko inteligentan film i sumorna slika stanja nacionalne depresije u Rumuniji, gde se generacija rođena 1990-ih nada da će imati priliku da ponovo počne“.

Film Iza brda i planina istražuje pomešana osećenja mnogih Izraelaca koji pokušavaju da racionalizuju osećaj ličnog identiteta nasuprot disfunkciji države, dok poljsko-švedski film Ljubav je gorka, koji u Berlinu je dobio Srebrnog medveda za najbolji scenario, prati naizgled četiri srećne žene različitih godišta koje odlučuju da je vreme da promene svoje živote, izbore se za svoju sreću i ispune sve svoje želje. Film se dešava nakon promena u Poljskoj, 1990. godine.

dobra zena005 5. jul 2016. „Dobra žena“ Mirjane Karanović otvara 45. SOFEST Dnevnik mašinovođe 2. jul 2016. Premijera filma „Dnevnik mašinovođe“ zatvara Cinema City Cinema City 25. jun 2016. Cinema City predstavlja 29 najboljih svetskih niskobudžetnih filmova Rambo Amadeus 25. jun 2016. Rambo Amadeus zatvara ovogodišnji Cinema City ·