beogradski džez festival
24. okt
KULTURA · muzika

Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u svom jubilarnom 30. izdanju predstavlja Sve zvezde džeza – velikane savremene džez scene – od 24. do 27. oktobra 2014. godine.

Jedinstven je slučaj da neka kulturna manifestacija doživi svoje trideseto izdanje i traje preko četrdeset godina. Već po tome, Beogradski džez festival se ističe među internacionalnim dešavanjima u našoj zemlji. Osnovan 1971. godine, naš najstariji i najugledniji džez festival nije mogao da promakne velikoj pažnji širom sveta, gde su ovakvi jubileji jednako jedinstveni! Pa je tako Beogradski džez festival upravo primljen u Europe Jazz Network – Evropsku džez mrežu, kao jedini iz naše zemlje.

do
Makedonska 22, Dečanska 14
Dom omladine Beograda
komplet 4500 , pojedinačne od 800 do 2000
Događaj na Facebooku

Na svečanom otvaranju 30. Beogradskog džez festivala, u Velikoj dvorani Doma omladine Beograda 24. oktobra, publiku će sačekati spektakularni Children Of The Light Trio, sastavljen od najboljih instrumentalista današnjice: Danilo Perez na klaviru, Džon Patituči na basu i Brajan Blejd za bubnjevima. Ova zvezdana kombinacija predstaviće viđenje neprolaznih standarda, u klupskom ambijentu, kao što i priliči energičnoj džez svirci. Našu publiku ovaj sastav već je oduševio sa drugačijim repertoarom, nastupivši u kvartetu legendarnog Vejna Šortera, na otvaranju BDžF 2010. godine.

Na svečanom zatvaranju 30. BDžF, 27. oktobra u Domu sindikata u duplom koncertnom programu, nastupiće dve najveće zvezde ovogodišnjeg izdanja festivala: Čarls Lojd Kvartet koji je po sudu kritike 2011. godine održao najbolji koncert od ponovnog pokretanja Beogradskog džez festivala, pa se sa svojim ovogodišnjim projektom Wild Man Dance Suite“ više nego opravdano našao u jubilarnoj programskoj ponudi.

Iste večeri nastupiće virtuozni pijanista i kompozitor Mišel Kamilo, kojeg je domaća publika dugo čekala! Njegov Trio predstavlja najbolje od latino-džeza što se danas može čuti na koncertnim binama širom sveta.

Tokom trajanja 30. Beogradskog džez festivala publiku očekuje još više od deset koncerata najaktuelnijih džez umetnika iz SAD, Italije, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Danske, Portugalije i Srbije, koji će nastupiti u Domu omladine Beograda. Posebne programske celine na koje skrećemo pažnju su „Nemačka u fokusu“ i „Evropska vertikala“.

Sve zvezde džeza jednako predstavljaju i domaći muzičari. Vasil Hadžimanov nastupa na 30. BDžF i u akustičnom izdanju sa svojim Triom i sa kompletnim VH bendom. Publici će predstaviti posebno naručen festivalski projekat, u okviru kojeg sarađuje sa američkim alt saksofonistom srednje generacije, Dejvidom Binijem. Od najnovijih snaga biće predstavljeni sastavi koji su svakako privukli najviše pažnje naše publike između dva festivala – popularni i omiljeni Serbian Jazz Bre!, kao i izuzetno ozbiljan projekat Max Kochetov Quartet.

Nenad Ivović 20. oktobar 2014. Klavirski virtuoz Nenad Ivović u ciklusu sa FMU-a Škrtice u Domu omladine 18. oktobar 2014. Škrtice za jubilej u Domu omladine Beograda JoanBaez 18. oktobar 2014. Joan Baez u Beogradu Magnifico 18. oktobar 2014. Magnifico & the Serbian Army Orchestra 18. oktobra u Sava centru ·