31. Beogradski džez festival
28. okt
KULTURA · muzika

Prošlogodišnji, 30. Beogradski džez festival, potukao je sve rekorde kako u poseti, tako i u kvalitetu ponuđenih koncerata. Završno festivalsko veče i nastupi Čarlsa Lojda i Mišela Kamila ostaće u dugom sećanju publike, koja jednako pamti i još uvek priča o trijumfalnim nastupima Paola Fresua, Danila Pereza, Nilsa Petera Molvaera, te rekapitulaciji dosadašnje karijere Vasila Hadžimanova.

Kao na jubilarnom izdanju, i ove godine Beogradski džez festival, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, ponudiće svojoj vernoj publici uspomene koje će zauvek nositi sa sobom.
Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

do
Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Dom omladine Beograda
2900

Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, održava svoje 31. izdanje, pod sloganom Budućnost džeza / Future of Jazz. Ove godine organizatori produbljuju svoju misiju i namera im je da predstave najbolje nove autore iz džez budućnosti, muzičare koji nam otkrivaju zvuk džeza koji će doći.

Koncert jedne od najsjajnijih novih zvezda svetske džez scene Hiromi biće održan 31. oktobra u Domu sindikata. Mlada japanska pijanistkinja je dugogodišnja učenica Ahmada Džamala, kao i štićenica Čika Korije, sa kojim je i uspešno sarađivala. Njen virtuozni pristup ovom instrumentu oduševljava naročito mladu publiku širom sveta, a u našoj zemlji se predstavlja prvi put u triju sa dvojicom velikana savremene muzike – džez basistom Entonijem Džeksonom i rok bubnjarom Sajmonom Filipsom. Džez je zaista postao globalna muzika: ovo je prvi put u istoriji BDŽF da predstavljamo školu japanskog džez pijanizma!

Jedno od prvih velikih otkrića Beogradskog džez festivala publiku očekuje već na otvaranju, 29. oktobra u Domu omladine Beograda, čim se na binu popne sjajni afroamerički saksofonista Džejms Brendon Luis. Ovaj umetnik najmlađe generacije donosi izuzetno angažovani džez koji prevazilazi žanrovska ograničenja, kreirajući novi jezik u kome se spiritualni koltrejnovski izraz ukršta sa hip-hop nasleđem pokreta Native Tongues. Dolazeći pravo iz srca novih rasnih nemira, Džejms Brendon Luis donosi sa sobom zvuk trenutka, uzburkani novi duh džeza koji preispituje društvene okolnosti.

Pored predstavljanja vrhunskih džezera iz Sjedinjenih Država i najaktuelnijih domaćih autora, značajan deo programa Beogradskog džez festivala uvek je sastavljen od nastupa najintrigantnijih novih evropskih autora. Jedna od njih je mlada austrijska umetnica Lia Pale, čiji će nas svež glas i specifičan scenski nastup, 30. oktobra u Domu omladine Beograda, podsetiti na autentičnu evropsku muzičku tradiciju u kojoj su džez i kabare uzbudljivo isprepletani. Na njenom repertoaru su originalne obrade pesama Hajnea i Rilkea.

Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov na Kolarcu 25. jun 7200. Klavirski duo Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov ponovo na Kolarcu! Tajanstveni voz - na Paralelu u oktobru 25. jun 2600. 4. Paralel – Tajanstveni voz Dafer Jusef 24. septembar 2015. Dafer Jusef: Magija koja ne prestaje Belgrade Jam 25. jun 5200. Belgrade Jam u Domu omladine ·