image kampanja sa logotipom i datumom
22. avg
PULS GRADA · moda

Beogradska nedelje mode, pod zvaničnim nazivom Black ‘n’ Easy Fashion Week, biće održana od 1. do 8. aprila, i to će biti 39. izdanje prvog Fashion Weeka u ovom delu Evrope. Najveći broj revija biće održan u hotelu Crowne Plaza, dok će program upotpuniti i brojne izložbe, kao i program „Modne vinjete‟ u okviru koga umetnici imaju priliku da predstave svoje modele na način koji nije uobičajen za modne prezentacije.

Tradicionalno, Beogradska nedelja mode sarađuje s inostranim partnerima. Ovog proleća Holandija će biti zemlja u fokusu, što će biti realizovano kroz različite programske aktivnosti.

Crowne plaza, Galerija Štab, KC Grad
Događaj na Facebooku

Svečano otvaranje manifestacije rezervisano je za humanitarnu modnu reviju pod nazivom „PRODUŽI ŽIVOT. OBOJI U CRVENO”. Revija se realizuje u saradnji s Hemofarm fondacijom, koja u ovom projektu spaja dve svoje ključne kampanje – kampanju PRODUŽI ŽIVOT posvećenu jačanju svesti o značaju transplantacije i donacije organa (koju realizuje u partnerstvu s Ministarstvom zdravlja Republike Srbije) i kampanju OBOJI U CRVENO, posvećenu prevenciji bolesti srca.

Jedan od glavnih ciljeva Fashion Week-a tokom svih ovih godina jeste promocija domaćih dizajnera, tako da ćemo i ovog puta biti u prilici da vidimo radove velikog broja dizajnera, a realna modna slika ne bi bila potpuna bez najnovijih kolekcija popularnih brendova, tako da ćemo u okviru Black ‘n’ Easy Fashion Week-a videti veliku reviju popularnog brenda UGG, koju uvek obeleže i VIP gosti na pisti.

Podrška najmlađim autorima, na kojoj Fashion Week insistira tokom proteklih 20 godina, biće izražena kroz „Fashion Incubator‟, projekat „BFW Design Collective-a‟ i reviju „B Future‟ na kojoj će biti prikazani modeli učesnika odabranih kroz konkurs. Učesnici konkursa su studenti, diplomci i postdiplomci modnog dizajna s teritorije Srbije, a polazna tema je „Život u boji‟. Poseban program „Tribute to David Bowie‟ kroz perspektivu naših dizajnera posvedočiće o značaju ovog velikog umetnika koji je bio i biće inspiracija brojnim stvaraocima.

Donosimo spisak učesnika Black ‘n’ Easy Fashion Week:

Žarko Andrejić

Izložba fotografija Instant Fashion

Pobednik konkursa BFW Insta Shot imaće izložbu fotografija nastalih na prethodnoj, 38. Beogradskoj nedelji mode.

Petak, 1. april – Galerija Štab, Crnogorska 10

Produži život. Oboji u crveno

BFW Design Collective i Hemofarm fondacija predstavljaju

Humanitarnu modnu reviju posvećenu donaciji i transplantaciji srca

Aleksandra Lalić, Ana Trošić Trajković, Ana Vasiljević, Biljana Tipsarević, Boško Jakovljević, Budislava Keković, Dragana Ognjenović, INES Atelier, Ivana Ristić, Jasmina Sanader, GET UP Jasmina Vujović, Jelena Stefanović, Katarina Puzić Jonić, Lilly Tailor – Ljiljana Joksović, Marko Marosiuk, Predrag Đuknić, Sonja Jocić, Suzana Perić, Svetlana Jaćović, Tamara Radivojević, Tijana Žunić, Valentina Obradović, Verica Rakočević, Viktorija Džimrevska

Subota, 2. april – Crowne Plaza

UGG Australia   

Kolekcija za proleće/leto 2016. inspirisana je klasičnim automobilima „hotrod“, ponajviše onim šljaštećim iz 1950, ali i onim iz 1970. „Vintage“ ne izlazi iz mode, te se i ovog puta UGG poigrao bojama i materijalima koji kombinuju duh prošlog vremena i današnji stil ulične mode.

www.ugg.com

Subota, 2. april – Crowne Plaza

Danica Aleksić

Kolekcija za proleće/leto 2016. odlikuje se modelima svedenijeg kroja koji prate liniju tela, sa šniranjem kojim je postignuta blaga provokativnost, ali je zadržana sofisticiranost modela.

www.danicaaleksic.com

Subota, 2. april – Crowne Plaza

Nardou Couture

Nardou Couture brend iz Paragvaja veliki značaj pridaje kvalitetu materijala koje nabavlja u Evropi. Klasični stil večernje haljine, kao što je poznat u francuskoj i italijanskoj visokoj modi, prilagođen je današnjim potrebama i modnim uticajima koji nas okružuju. Nardou Couture je ostvario uspešnu saradnju s portalom www.fashionmag42.com, koji predstavlja i prati rad dizajnera Luisa Bernardoua u Evropi.

Subota, 2. april – Crowne Plaza

Gordana Gehlhausen

Kolekcija „Proljeće domovine“ za proleće/leto 2016. Izrada kolekcije povezana je s emisijom čiji je Gordana idejni tvorac i autor, pa je tako ova kolekcija inspirisana zemljom koju će u emisiji posetiti i predstaviti, a to je njena domovina. Posebno inspirativne bile su boje cveća koje je prenela na svilu, koju je najviše koristila u izradi kolekcije.

www.gogacouture.com

Subota, 2. april – Crowne Plaza

 

Tribute to David Bowie

Tanja Čičanović / Iva Stefanović / Young @ Squat

Fashion Scary Monsters (And Super Creeps)

by Maja Atanasijević – Zipa Yoma

Nedelja, 3. april – Crowne Plaza

Black’n’Easy by Mates

Pojavio se pre godinu dana, a već mu posvećuju kolekciju.

Pre tačno godinu dana Black’n’Easy se premijerno prošetao pistama Beogradske nedelje mode. Bilo je to prirodno okruženje u kome se „kafa nove generacije‟ prvi put predstavila – u svom trendseterskom stilu. Sveža, inovativna, sa lifestyle-om kojim osvaja na prvi pogled i na prvu kafu. Postala je poznata po svom autentičnom, dinamičnom i modernom urbanom stilu, u isto vreme „street casual“ i elegantno chic.

Godinu dana kasnije, dva mlada i progresivna trendsetera – Mates i Black’n’Easy, počeli su često da se susreću na zanimljivim mestima po gradu i shvatili da se njihova dva vrlo autentična stila savršeno slažu.

Jedna kafa, druga kafa i… „easy‟ je iskočila ideja da MATES pokažu kako oni vide jedinstveni Black’n’Easy stil. Skica po skica, ideja po ideja i stvorena je čitava nova kolekcija – Black’n’Easy by MATES.

Prva kolekcija inspirisana „kafom nove generacije‟ premijerno će biti posebno predstavljena na predstojećoj Beogradskoj nedelji mode.

Jedva čekamo prve utiske. Vidimo se u foajeu, ali i na fejsbuku i instagramu.

Facebook.com/BlacknEasy

Nedelja, 3. april – Crowne Plaza

Mates

Kolekcija za sezonu proleće/leto 2016. nosi naziv „Plima”. Inspiraciju za ovu kolekciju MATES crpe iz dubina mora i nepreglednog plavetnila. Ovaj duo ponovo se poigrava teksturama i materijalima poput satena, šantung svile i muslin, i ostaje veran ispitivanju novih poimanja ženske lepote. Fokus je na silueti koja glorifikuje ženu, dok su u paleti zastupljene nijanse plavih, žutih i zelenih tonova.

Facebook.com/matesclothing

Nedelja, 3. april – Crowne Plaza

Jasna Nikolić

Kolekcija za proleće/leto 2016. pod nazivom „Audrey Hepburn“. Inspiraciju za svoju kolekciju pronašla je u karakterističnom odevanju glumice Audrey Hepburn. Kolekcija je namenjena ženama koje uživaju u svojoj ženstvenosti, eleganciji i prefinjenosti.

Fokus je na elegantnim crnim haljinama koje se mogu nositi u svako doba dana.

Nedelja, 3. april – Crowne Plaza

Maja Milošević

Kolekcija „Druga Eva“, kojom se ispred svog brenda GlaMM predstavlja Maja Milošević, inspirisana je, pre svega, modernom ženom. Prvi put GlaMM će se predstaviti i obućom. Specijalno dizajnirane sandale izrađene su od najfinijeg antilopa u sivim i lila tonovima, koje će savršeno ispratiti seksepil i eleganciju samih haljina.

www.majamilosevicglamm.com

Nedelja, 3. april – Crowne Plaza

Zuber

Two Girls – One Brand. Mirjana Zuber i Lada Dragović su dizajnerski duo koji čini brend Zuber. Kolekcija Forties namenjena sezoni proleće/leto 2016. je smela, originalna i nosiva. Inspirisane četrdesetim godinama prošlog veka i muškom modom tog doba, pokušale su da prenesu duh tog vremena na današnju modernu devojku, koja u sebi nosi autentičnost.

Nedelja, 3. april – Crowne Plaza

Eka luxury design

Kolekcija „Dream Of A Russian Princess‟ je kolekcija za sezonu proleće/leto 2016. Ženstvena, jaka, elegantna, izrađena od ekskluzivnih materijala i upotpunjena modnim asesoarima. Ručno rađene tašne i cipele ukrašene su biserima i Swarovski kristalima.

www.ekaluxurydesign.com

Nedelja, 3. april – Crowne Plaza

Fashion Incubator

Finalisti konkursa B Future

U saradnji Fashion Week-a sa „Fashion Incubatorom“, projektom udruženja BFW Design Collective, raspisan je konkurs na kome su pravo učešća imali studenti, diplomci i postdiplomci modnog dizajna.

Ponedeljak, 4. april – Crowne Plaza

Futura

Anne Bosman, Tom Renema i Sanne Schepers čine strukturu modnog brenda Futura iz holandskog grada Deventera. Kolekcija Futura Racing Ankersmit za jesen/zimu 2016/17. inspirisana je „antiknim‟ pamukom čuvene deventerske fabrike tekstila Ankersmit i kulturom trka Formule 1.

www.futuraofficial.com

Ponedeljak, 4. april – Crowne Plaza

Fashion Conference

Best export practice

Anton Dell, Fashion consultancy London

Gost iz Londona, koji će podeliti svoja iskustva s domaćim modnim kućama na temu dobre izvozne prakse.

Ponedeljak, 4. april – Crowne Plaza

Ivana Pilja

Kolekcija za proleće/leto Ivane Pilje predstavlja ready to wear modele nastale iz njenih avangardnih linija.

Jedan deo kolekcije namenjen je i muškarcima. Prisutan je prepoznatljiv print, ali u jednoj svedenoj formi.

www.ivanapilja.com

Ponedeljak, 4. april – Crowne Plaza

Modne vinjete

Modne vinjete, poznate kao alternativan deo programa Belgrade Fashion Week-a, biće održane u prostoru Galerije Štab koja je postala jedno od omiljenih gradskih prostora poštovalaca moderne umetnosti. Izlagači Modnih vinjeta prolećnog izdanja Beogradske nedelje mode su kao i uvek inovativni i specifični predstavnici domaće modne scene: Marko Glavinić, Daniela Glišić, Jovana Jokić, PARADOX – Melanija Vasić, Valentina Feher, Tijana Milunović, Bojana Staletović i Jelena Čović.

Muškom mini-kolekcijom pod nazivom „Playground“, koja predstavlja vezu i igru između crno-bele boje, sportskih i urbanih formi, jasnih krojnih linija i grafičkih printova, predstaviće se Marko Glavinić.

Atelje Alternativa by Daniela Glišić će izloženim modelima predstaviti tematsku celinu, koja je bazirana na crno-belom koloritu. Osnovu koncepta čini istraživanje kroz spajanje mekih, nežnih, drapirajućih materijala i čvrstih, krutih utegnutih formi.

Izvor inspiracije za svoju kolekciju, koja nosi naziv „WAteR”, Jovana Jokić pronašla je u vodi. Na prvi pogled sve izgleda jednostavno i svedeno, ali je s druge strane veoma zahtevno za izvedbu. Pored modela, Jovana će predstaviti i obuću iz svoje postojeće kolekcije.

PARADOX je proistekao kao drugi zajednički projekat pet mladih dizajnerki: Melanije Vasić, Valentine Feher, Tijane Milunović, Bojane Staletović i Jelene Čović. Kolekcija je nastala iz njihovih različitosti koje su spojile u jedno i kao inspiraciju uzele kontrast koji se ogleda u različitim desenima i printovima, a zahvaljujući njihovim različitim estetikama dolazi i do različitih formi.

Utorak, 5. april – Galerija Štab

Holandija, zemlja u fokusu

Izložba

Exploring Inspirations 

Uz podršku Stimulering Fund Creative Industries NL

Centralni fokus projekta bio je ispitivanje mogućnosti primene tradicionalnih zanata s područja Srbije u savremenom odevanju, a kao rezultat toga nastala je mini-kolekcija koja će biti i prikazana na izložbi. Autori kolekcije su: Conny Groenewegen, Sanne Jansen, Irina Somborac, Nina Sajet, Nhat-Vu Dang, Nenad Sojaković, Amber Ambrose Aurele, Deniz Terli i Jan Jansen.

Sreda, 6. april – Kulturni centar Grad

Holandija, zemlja u fokusu

Fashion conferance

Nasleđe u savremenom odevanju

Branko Popović – FASHION CLASH

Dizajneri uključeni u projekat Exploring Inspirations

Četvrtak, 7. april – Kulturni centar Grad

Intimate Heroes

Ove sezone, Belgrade Fashion Week biće zatvoren na sasvim drugačiji način. U toploj, intimnoj atmosferi s mirisom vanile i čokolade, u Konceptu 45.0, uz zvuk Ane Ćurčin i prezentaciju capsule kolekcije donjeg veša, iskusićemo sasvim novu interpretaciju pesme „Heroes‟. Posebna poslastica ovog lounge eventa biće ekskluzivna one night only prodaja modela s revija prikazanih na 39. Beogradskoj nedelji mode.

www.koncept45.rs

Petak, 8. april – Koncept 45, Kralja Petra 45

Moda za poneti 25. decembar 2015. Novogodišnja Moda za poneti Oktobarska moda za poneti 24. oktobar 2015. Oktobarska moda za poneti Junska moda za poneti 13. jun 2015. Junska Moda za poneti Milica Opačić - kolekcija 11. jun 2015. Prezentacija nove kolekcije Milice Opačić ·