cover4
20. jul
KULTURA · film/TV

Beogradski međunarodni filmski festival – FEST 2016, održaće se u Beogradu po 44. put. FEST će otvoriti film „Vlažnost“, beogradskog reditelja Nikole Ljuce. Reč je o celovečernjem debiju Nikole Ljuce koji se istakao kratkim filmovima „Četvrtak“, „Narednik“ i „Scene sa ženama“, koji su prikazivani na mnogim međunarodnim i domaćim filmskim festivalima.

Film „Vlažnost“ na FEST-u se prikazuje u okviru takmičarskog programa „Srpski film“. Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv „prateći“. „Prateće“ su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala.

Do sada je FEST imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4.000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku, srpsku, a često i regionalnu premijeru.

do
Sava Centar, Cineplexx UŠĆE, Dom omladine, Dvorana Kulturnog centra, Fontana
FEST
250, 300, 350

Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina, i ove godine s istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti. Na ovom festivalu dodeljuje se i nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koja je namenjena i počasnim gostima festivala.

Our Last Tango 29. januar 2016. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ po 12. put u Beogradu Trči zeko trči 21. decembar 2015. Najkraći dan: Događaj koji slavi kratkometražni film Kuda dalje 20. jul 2400. Projekcija dokumentarnog filma „Kuda dalje“ Wakeup Festival 11. decembar 2015. Festival WakEUp! nastavlja se filmskim pričama u Parobrodu ·