pressSofest_SIN0229
3. jul
PULS GRADA · agenda

47. SOFEST nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva festivalska izdanja. Ove godine je taj vidokrug proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojiima je Srbija manjinski koproducent. Tako se publici i stručnoj javnosti pruža mogućnost uvida u tematske i umetničke tokove i komparacije dosega pre svega na EX YU prostorima.

do
Centar za kulturu Sopot, Kosmajski trg
Sofest - Filmski festival u Sopotu

Za pet festivalskih dana biće prikazana 23 filma. U takmičarskoj konkurenciji je 15 ostvarenja, najmlađe očekuju 3 naslova, koliko i dokumentarnih, a na kraju, u čast nagrađenih, po jedan dugometražni i kratkometražni igrani film.

Nema takmičenja, pa ni filmskog, bez žirija. Specifičnost ovogodišnjeg je u tome što je njegove članove praktično izabrao prošlogodišnji žiri jer su oni dobitnici nagrada na 46. SOFESTU. Predsednica Hristina Popović je tumačila glavnu ulogu u pobedničkoj Jeseni samuraja, a članovi su dobitnici nagrada za najbolju mušku ulogu: Igor Đorđević (Slepi putnik na brodu ludaka) i za režiju: Bojan Vuletić (Rekvijem za gospođu J).

Upravo se navršilo pet decenija od velikih studentskih nemira koji su 1968. zahvatili skoro ceo svet. U našoj ondašnjoj zemlji studentske demonstracije sui male specifičnu društveno-političku boju, uglavnom crvenu. U to ime će biti održana panel diskusija.

Publika će još jednom uživati u Varlivom letu ’68, koje se prikazuje u čast nagrađenih. Biće proslavljen i redak stvaralački jubilej maestra Vojkana Borisavljevića, koji je pre pola veka svojom muzikom oplemenio svoj prvi film: Višnja na Tašmajdanu. On će uzvratiti svojim kompozicijama i muzikom iz legendarne Kose i neizostavnim FlojdomI.

cuvarke 4 19. jun 2018. Francuski filmski karavan Lord of the dance 18. mart 2014. Lord of the Dance sutra u Kombank areni · · ·