Vojnik 6 Izlozba Pola Plakatiranja
29. mar
KULTURA · art

Tradicionalna martovska međunarodna konferencija o grafičkom dizajnu i vizuelnoj kulturi održava se šesti put u Beogradu, a novo izdanje nosi naziv „Zakletva“. U okviru konferencije biće organizovano dvanaest predavanja, sedam studentskih radionica i četiri izložbe. Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik predstavlja četvorodnevnu seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara.

U okviru konferencije, 29. 30. i 31. marta, u Dvorani kulturnog Centra Beograda govoriće teoretičari, arhitekti, umetnici i dizajneri: Dejan Kršić, Philippe Apeloig, Ivan Dorotić, Valentina Abenavoli, Željko Lončar i Milica Pantelić, Niko Mihaljević, Studio Peter Gregson, Idis Turato, Damir Gamulin, Katarina Popović, Saša Tkačenko, Borut Vild.

do
Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
Vojnik

Konceptualnu eksplikaciju šestog izdanja Vojnika dao je jedan od osnivača manifestacije, beogradski grafički dizajner i edukator Borut Vild:
‒ Zakletva? Pa šta će vam to?
‒ Znaš, ono… vojnici, zakletva… u šta se zaklinjemo kao struka… za šta smo spremni da „poginemo“, to…
‒ Pa boga mu, jel’ se nismo dovoljno kleli? Na levo i na desno, zemlji i nebu, ovome i onome… verovali da će, sad će, samo što nije… pa nekako nije ispalo…
‒ Ali mislim na nešto drugo… kao pristupanje cehu… zajednici… svojima
‒ Ma daaaj… uostalom, ko smo pa mi da se zaklinjemo? Na papiru kreativci, pred gazdom miševi, u timu psihijatri-amateri, ujutro nesigurni početnici, uveče frustrirane sveznalice, noću usamljeni emotivci… ajde, koji je to ceh?
‒ ?
‒ Reci, reci… sad se zakuni…
‒ Paaa… ne znam baš… ali kunem se da je na put bolje krenuti sa pitanjem, nego sa odgovorom.
‘Ajmo. Vojnik 6. Zakletva.

U četvrtak 29. marta svoj rad predstaviće jedan od najpoznatijih savremenih francuskih dizajnera Filip Apeloa (Phillpe Apeloig) čiji su nedavni naručioci radova modne kuće Hermès, Issey Miyake, kao i novo otvoreni muzeji Iv Sen Lorana u Marakešu i Luvr u Abu Dabiju.

Program i satnicu konferencije pogledajte na ovom linku.

Popodnevni program konferencije čine studentske radionice koje se održavaju od 29. do 31. marta, na Fakultetu za medije i komunikacije, (Karađorđeva 65). Sedam različitih radionica pod vođstvom mentora, predstavljaju platformu za rad, istraživanje i eksperimentisanje. Kroz susret profesionalaca i studenata razmenjuju se znanja, kulturne vrednosti, ideje o dizajnu i vizuelnim komunikacijama kao i o promenama koje su nužne u odnosu na savremeni sistem obrazovanja iz oblasti grafičkog dizajna.

Mentori radionica: 1 — Slavimir Stojanović, 2 — Sanja Stojkov, 3 — Mane Radmanović, 4 —Bratislav Milenković, 5 — Niko Mihaljević, 6 — Miloš Desko Ćosović i 7 — Damir Bralić i Lana Grahek uz asistenciju Marina Nižića. Večernji i prateći program konferencije Vojnik6, čine još tri izložbe. U četvrtak uveče, 29. marta u 20 h, u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA (Fakultet likovnih umetnosti, Pariska 16), biće otvorena kolektivna izložba Zakletva – bez muke.

Izlažu: Vahida Ramujkić, Vuk Palibrk, Mane Radmanović, Saša Tkačenko, Stefan Unković i Toma Pan. Kustos izložbe je Isidora Nikolić, a asistent kustosa, Miloš Nikolić. Izložba će biti otvorena do 10. aprila 2018. godine.

U petak uveče, 30. marta u 21 h, u Uličnoj galeriji (Čavketov pasaž), biće otvorena izložba Hesitant System, Srđe Dragovića, crnogorskog ilustratora i grafičkog dizajnera. Izložba predstavlja presek radova iz oblasti ilustracije nastalih u protekle dve godine. Ova podmetnuta retrospektiva dobila je naziv po jednoj nedavno započetoj seriji ilustracija, zamišljenoj kao svojevrsna studija kontradiktornosti.

Završno veče konferencije rezervisano je za tradicionalnu izložbu i javnu razmenu radova učesnika konferencije „Menjaža“ koja će biti otvorena u subotu, 31. marta s početkom u 21h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad (Braće Krsmanović 4). Završnoj izložbi i party-ju u KC Grad, prethodiće prezentacija radova nastalih u okviru radionica koja se takođe tradicionalno održava na Fakultetu za medije i komunikacije (Karađorđeva 65).

Autor vizuelnog identiteta ovogodišnje konferencije je Srđa Dragović, dok je autor tipografskog rešenja, Miloš Nikolić.

Prijavu za učešće na konferenciji možete skinuti na ovom linku.

Vlada - Goranka Matić 21. mart 2018. Izložba fotografija Goranke Matić na Kontakt konferenciji IzložbaRazumiosećanja-slikeiasamblažiIvanaMartić12-17.martKućakraljaPetraI_2 12. mart 2018. Izložba slika i asamblaža „Razum i osećanja“ 2-BOSCHBOSCH-Neoism-kcb-1galerijapoodrum 8. mart 2018. Otvaranje martovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda MiaCuk 9. februar 2018. Radikalna Mekoća: Otvaranje izložbe u galeriji „Drina” · · · ·