Merlinka
9. dec
KULTURA · film/TV

Festival počinje retrospektivom filmova kanadskog režisera Xaviera Dolana (9. i 10. decembra) koji je za tu priliku snimio specijalnu video poruku za posetioce fesivala. Xavier Dolan je za svaki svoj film nagrađen u Kanu.

Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 11. decembar u 21 čas kada će biti prikazan film kanadskog režisera Brusa LaBrusa „Gerontofilija“, koji je osvojio nagradu za najbolji film na Focus Montreal festivalu.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima i francuski Yves Saint Laurent, dobitnik nagrade za najbolju režiju na Sundance festival i Kristalnog medveda na Berlinalu „52 Tuesdays“, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na Tribeca film festivalu „Regarding Susan Sontag“, dobitnik Teddy nagrade na Berlinalu „The Circle“, dobitnik nagrade za najbolju režiju dokumentarca na Sundance festivalu „The Case Against 8″ i mnogi drugi.

U nedelju 14. decembra biti premijerno prikazan srpski lezbejski erotski film „U prolazu“.

do
Makedonska 22
Dom omladine Beograda

Merlinka festival je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film „Dorotina cipelica“. Festival u utorak 16. decembra zatvara dokumentarac Audre Lorde – The Berlin Years i tom prilikom publici će film predstaviti režiserka Dagmar Schulz.

Merlinka festival je nazvan u čast Vjerana Miladinovića Merlinke, transvestita koji je ubijen u Beogradu 2003. godine. Svoja iskustva Merlinka je pretočio u autobiografski roman Terezin sin (RedBox), a reditelj Želimir Žilnik mu je dodelio uloge u filmovima Lijepe žene prolaze kroz grad i Marble Ass.

Kako se rešiti 27. novembar 2014. „Kako se rešiti šefa 2“ u Cineplexxu Pingvini sa Madagaskara 27. novembar 2014. „Pingvini sa Madagaskara“ u Cineplexxu FAF 26. novembar 2014. 20. Festival autorskog filma igre gladi 20. jun 1600. „Igre gladi: Sjaj slobode 1. deo“ u Cineplexxu od četvrtka · ·