Trg
6. jan
U VAZDUHU · agenda

Proslavite Božič u Hramu Svetog Save i uz tradicionalno lomljenje česnice na Terazijama… Pogledajte film „Tajni život Voltera Mitija“, posetite Trg otvorenog srca završne nedelje ili posetite neku od izložbi u gradu… Provedite ugodno sedmicu u kojoj se proslavlja najradosniji hrišćanski praznik!

do

utorak
7/1.
proslava Božića
Božićna liturgija i lomljenje česnice

Pravoslavna proslava Božića tradicionalno se obeležava liturgijom u Hramu svetog Save na Vračaru. Liturgija počinje u ponoć, kada se na Vračarskom platou okupi više hiljada ljudi. Istog dana, ispred Terazijske česme se tradicionalno lomi česnica u kojoj se nalaze i dukati. Česnicu priprema Unija pekara Srbije, a tom prilikom se na Terzijama okuplja veliki broj građana.

četvrtak
9/1.
film
Tajni život Voltera Mitija

Glavni junak filma Volter Miti (Ben Stiller) sanja velike snove i u njima nema izazova kojeg ne može svladati. Bilo to penjanje na glečere ili spašavanje ljudi iz goruće zgrade. Dok ne sanjari, stvarni život Mitija potpuna je suprotnost njegovom herojskom alter egu – on je samo običan čovek koji se suočava s nazadovanjem u karijeri i ne usuđuje se da pozove na „sudar“ zgodnu koleginicu s posla. Međutim, kad se Volter suoči s ultimativnim testom svog stvarnog života, krenuće u akciju i veliku avanturu koja će nadmašiti sve njegove najluđe snove. U Cineplexx bioskopima…

Uloge: Ben Stiller, Kristen Wiig, Sean Penn, Adam Scott, Kathryn Hahn
Delta City, Jurija Gagarina 16-16A, Beograd
Kragujevac Plaza, Bulevar kraljice Marije 56, Kragujevac

nedelja & ponedeljak
11. & 12/1.
manifestacija
ChibiCon

Drugi beogradski ChibiCon održaće se u Domu omladine Beograda. U japanskom slengu, „ćibi“ znači „malecak“, a ChibiCon je baš ono što mu ime kaže: mini konvencija koja u dva dana, što je tačno polovina trajanja Japanizma, nudi presek naših najpopularnijih sadržaja i zimski izlet u svet japanske pop-kulture. Posetioce očekuju izložba origami figura, turniri u kartičkim igrama, Manga radionica, predavanja, filmovi, kvizovi…

Makedonska 22, Beograd
Cena dnevne ulaznice: 150 dinara

do nedelje
do 12/1.
manifestacija
Trg otvorenog srca

Beograd se i ove godine pridružuje evropskim metropolama, čiju prazničnu atmosferu upotpunjuju tradicionalni božićni festivali. Šareni praznični ukrasi i drvene kućice iz kojih mame mirisi kolača, kuvanog vina, čaja i drugih toplih napitaka i zalogaja, oživeće poseban praznični kutak na Trgu Republike – Trg otvorenog srca. Svakog vikenda mališani će uživati u dečijim predstavama, baletskim mjuziklima, nastupima mađioničara, žonglera i animatora.

Ulaz na sve programe je slobodan
Radno vreme: od 10 do 23 časa

do nedelje
do 12/1.
izložba
NEO N.O.B.

Izložba NEO N.O.B. (Ne)popularna kultura sećanja u Muzeju istorije Jugoslavije predstavlja rad Ivana Fijolića, vajara mlađe generacije iz Hrvatske u okviru njegove dosad najveće samostalne izložbe koju čini sedam monumentalnih skulptura inspirisanih narodnooslobodilačkom borbom i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije tokom jedne generacije. Izloženi radovi predstavljaju reakciju umetnika protiv uništavanja partizanskih spomenika u poslednje dve decenije u Hrvatskoj.

Botićeva 6, Beograd

nedelja
12/1.
izložba
Kotoko konjanici, čuvari duše

Više od tri stotine eksponata na izložbi „Kotoko konjanici, čuvari duše“ u Muzeju afričke umetnosti biće inspiracija mališanima da oblikuju svoja umetnička dela – figure konjanika u glini – na radionici koju vodi Milica Josimov. Za to vreme, autorka izložbe Marija Ličina predstaviće ostalim posetiocima region jezera Čad kroz činjenice i mitove o drevnoj kulturi Sao i tradicije i umetnost naroda Kotoko. Na izložbi su prikazani i talismani afričkog naroda Kotoko, liveni u bronzi u vidu minijaturnih figura konjanika, dimenzija od samo par centimetara.

Andre Nikolića 14, Beograd, u 12 časova
Cena ulaznica: 100 dinara

do petka
do 24/1.
izložba
Šuma znanja

Ove zime Centar za promociju nauke organizuje zložbu „Šuma znanja“ u prizemlju Robne kuće Beograd, u okviru koje predstavlja 13 naučnih ideja koje su promenile svet. Ovom interaktivnom izložbom, zabavnom za sve uzraste, rekonstruisan je jedan šumski ekosistem koji je smešten u centar Beograda. Osim bogate flore i faune, posetioci „Šume znanja“ će u okviru izložbe imati priliku da na listovima skrivenim u šumi otkriju i pronađu najveće ideje čovečanstva.

Knez Mihailova 35, Beograd
Radno vreme: od 10 do 20 časova. Ulaz slobodan.

Sova 31. decembar 2013. Agenda za 31. decembar Neverne bebe 23. decembar 2013. Agenda do 30. decembra Bad Copy 16. decembar 2013. Agenda do 22. decembra Vracar Rocks 9. decembar 2013. Agenda do 15. decembra · · ·