Aleksandar Zograf izložba
4. jan
KULTURA · knjige

Predstavljanje izdanja „Zlato na Mesecu“, koju je objavio beogradski izdavač RENDE, kao i otvaranje izložbe tabli iz ove zbirke stripova, koje će KC Grad organizovati u ponedeljak 4. januara, prilika su da se ovdašnja publika upozna sa novijim radovima uvek aktivnog Aleksandra Zografa. On je strip autor aktivan na domaćoj i internacionalnoj sceni, i u svom radu on putuje kroz prostor i vreme, opisujući mesta koja je posetio, i ilustrujući priče koje je pronašao u davno zaboravljenim knjigama i izdanjima novina.
Počev od 2003. godine, njegovi stripovi se redovno pojavljuju u listu „Vreme“, a najnovija zbirka stripova „Zlato na Mesecu“, nosi naziv po stripu nastalom prema literaranom radu koji je učenica jedne beogradske osnovne škole objavila u školskom listu 1959. godine.

do
Kc Grad, Braće Krsmanović 4,
Kc Grad
Događaj na Facebooku

Zografovi stripovi, naizgled zadubljeni u tipično balkansku tematiku, su prevedeni na više jezika, uz značajan odjek u Francuskoj, Italiji, S.A.D. i drugde. Osvrćući se na stripove ovog autora objavljenih u listu Vreme, teoretičar stripa Pol Morton (Paul Morton) je u američkom časopisu Internešnal džurnal of komik art (International Journal of Comic Art) zapisao: “ Svaki od ovih stripova, koji su objavljeni na dve stranice lista, može da se ubroji u neke od kategorija. Prva kategorija je bavljenje prošlošću zemlje u kojoj živi. U jednom stripu, on komentariše fotografije koje je pronašao na buvljoj pijaci u svom rodnom Pančevu. U drugom je ilustrovao naučno fantastičnu priču, napisanu davne 1909. godine u Nišu. Drugu kategoriju čine stripovi u kojima Zograf beleži svoja putovanja, obično nakon povratka iz različitih krajeva Evrope ili iz republika bivše Jugoslavije. U trećoj kategoriji, Zograf daje oduška vlastitom obožavanju stripa, baveći se otkrivanjem zanimljivih pojedinosti iz internacionalne istorije ove forme izražavanja, ili intervjuišući neke od strip velikana, kao što su njegov američki prijatelj Rik Vič (Rick Veitch)… Međutim, u svim tim aspektima Zografov glas je glas individualiste. na to nas opominje prisustvo njegove autokarikature, koja se vrlo malo promenila tokom godina u njegovim stripovima. Ona nas podseća da je autor taj koji izmišlja ovaj arhiv, zajedno sa svim njegovim ekscentričnostima, i da je organizacija i prezentacija ovog „arhiva“, potpuno lična i nenaučna“.

Noć knjige 26. avgust 8000. Laguna: Ponovo nas čeka „Noć knjige“ Koraks 26. avgust 8800. Promocija knjige karikatura Predraga Koraksića Coraxa sajam knjiga 25. oktobar 2015. 60. Beogradski sajam knjiga Dani Mirka Kovača 23. oktobar 2015. Prvi beogradski dani Mirka Kovača · · · ·