by Svetlana Jovanovic
4. jul
KULTURA · muzika

Aleksandra Denda, mlada i talentovana jazz i soul kantautorka iz Beograda, predstaviće svoj novi album „DREAMER“. To je jedinstvena prilika da čujete Aleksandru neposredno pred njen povratak u Njujork, gde će 22. jula nastupiti u čuvenom Karnegi Holu sa internacionalnim bendom „Jan Kus & SlavoRican Assembly“.

Pored autorskog materijala, Aleksandra će izvesti numere Grečen Parlato, Esperanze Spalding, RH Faktora u svom aranžmanu, uz podršku ekipe vrhunskih beogradskih muzičara koju čine basista Pera Krstajić, stipendista „Berklee College of Music“, Peđa Milutinović, jedan od najtalentovanijih mladih bubnjara u regionu i član Vasil Hadžimanov benda; Nikola Milenković, gitarista školovan na muzičkom konzervatorijumu u Beču i pijanista Dragan Ćalina koji se školovao i živeo u Holandiji, a sada je stalni profesor Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Aleksandra Denda se školovala na „Berklee College of Music“ u Bostonu, a poslednjih šest godina njeno stvaralaštvo steklo je međunarodno priznat karakter u SAD, Južnoj Americi, Evropi i Aziji. Nakon završenog „Berkleea“, Aleksandra se preselila za Njujork gde je objavila prvi autorski album „DREAMER“ – kolaž akustike i elektronike, kojim vešto prožima elemente neo soula, džeza, R&B-a i World Music-a u svojstveno sonično platno.

Njen glas daleko se čuo, a o njemu je pisao i poznati portal „AllAboutJazz“, a podrška je stigla i od indijskog MTV-a i magazine „Rolling Stone“.

Aleksandra je takođe i direktor prvog internacionalnog takmičenja iz oblasti savremene muzike na našim prostorima – „The Best Musical Mind“, koje stipendira i bodri mlade sanjare na putu do ostvarenja svojih muzičkih snova, i suosnivač je vokalne grupe „ROSA“, koja je jedina autentično srpska „a capella“ grupa na američkom kontinentu koja neguje srpsku tradicionalnu muziku.

Letnja scena Bitef Art Cafea, Kalemegdan
Bitef Art Cafe

Ova mlada Beograđanka svoje muzičko umeće predstavila je američkoj publici u klubu DROM u martu prošle godine. Njenu karijeru upotpunile su mnogobrojne saradnje sa istaknutim muzičkim umetnicima u Americi (Patrice Rushen, Bilal, Javier Limon, Marko Djordjevic & SVETI, Women of the World, Joey Blake, Jose Merce, Christiane Karam, Albino Mbie, Big Mike), nastup u legendarnom Blue Note Jazz Club, UNESCO globalna proslava Internacionalnog dana džeza u Vašingtonu, gde je delila binu sa velikanima džeza poput Didi Bridžvotera i Herbija Henkoka, a u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku nastupala je sa brazilskim gitaristom Segio Pereirom. Godine 2015. muzika je vodi čak do Indije, gde predaje na Global Music Institute-u u Nju Delhiju, i snima duet Already Here sa indijskom zvezdom Vasudom Šarmom.

Sara Renar 1. jun 2017. Sara Renar na otvaranju drugog „Dok’n’Ritam“ festivala cover dance arena 26. maj 2017. Najaktuelniji hitovi na sceni Kombank Arene Kemal Gekic 1 _cover 26. maj 2017. Pijanista Kemal Gekić nastupa na Kolarcu Danilo Novović foto 1 25. maj 2017. Prvi dan „Mikser festivala“ biće besplatan · · · · ·