don kihot
29. apr
KULTURA · PLES

Na sceni Sava Centra, Narodno pozorište iz Beograda povodom Svetskog dana igre izvešće baletski spektakl „Don Kihot“, sa svetskim zvezdama u glavnim ulogama – Anom Cigankovom primabalerinom Nacionalne opere iz Amsterdama i Metjuom Goldingom, zvezdom Kraljevskog baleta iz Londona.

Balet „Don Kihot“ u u Narodnom pozorištu u Beogradu postavio je Vladimir Vasiljev 2007. godine.

Pored ekskluzivnih gostiju nastupiće celokupni ansambl Baleta Narodnog pozorišta. Orkestrom Narodnog pozorišta u najvećem sastavu, dirigovaće Vesna Šouc.

Milentija Popovića 9, Beograd
Sava Centar
1.000, 1.200, 1.500 i 1.700

Ana Cigankova je rođena u Novosibirsku, Rusija. Po završetku  Baletske škole u Novosibirsku pozvana je u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju. Pedagog joj je bila čuvena ruska balerina Raisa Stručkova. 2004. godine odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske. 2007. godine postaje primabalerina i  Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutch National Ballet). Ravnopravno nastupa u obe kompanije. Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu rimskoj Operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana…

Metju Golding je prvak Kraljevskog baleta u Londonu i stalni gost Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutch National Ballet).  Rođen je u Kanadi, a pohađao je i školu pri Kraljevskom baletu Vinipeg, kao i Baletsku akademiju u Vašingtonu. Diplomirao je u Baletskoj školi pri Kraljevskom baletu u Londonu 2003 godine. Osvojio je“Youth America Grand Prix i Prix de Lausanne prize scholarship“ 2002. godine. 2003. godine postaje član čuvene kompanije ABT (American Ballet Theatre) u Njujorku, a 2009. prvak Nacionalnog baleta u Amsterdamu.

Prokleta avlija 24. april 2015. „Prokleta avlija“ u plesnoj verziji Belgrade Tango Encuentro 15. april 2015. Šesti beogradski Tango festival Sadler's Wells 23. mart 2015. 12. Beogradski festival igre od 23. marta do 9. aprila Beogradski festival igre 23. mart 2015. „Uhvati svetlost“ – Beogradski festival igre po 12. put