Ana Ćurčin, Dukat
25. apr
KULTURA · muzika

KC Grad je ponovo našao svoje mesto na koncertnoj mapi Evrope, ali ovog puta iz jednog jako zanimljivog razloga. Naime, u sklopu svoje prve zajedničke evropske turneje tokom koje su obišli Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švajcarsku, Mađarsku i Rusiju, direktno u baštu KC Grad-a lebdeći na svojim melodijama i prelepim glasovima sleću Ana Ćurčin i Dukat Stray!

do
KC Grad. Braće Krsmanović 4
500
Događaj na Facebooku

Ana Ćurčin i Dukat Strajnić (frontmen grupe Stray Dogg), tokom aprila išli su na svoju prvu, zajedničku turneju. Na Akustičnoj turneji 2014 posetili su Zagreb, Rijeku, Krapinu, Umag, Rovereto, Milano, Cirih, Moskvu i za kraj sviraju u svom Beogradu.

Ana i Dukat nastupaju zajedno, sviraju pesme koje su već poznate u drugačijim aranžmanima, slažu glasove i instrumente i čine da svaki njihov nastup bude poseban.

U protekle dve godine „osvojili“ su domaću i regionalnu scenu indie-muzike, nastupajući na istaknutim festivalima (EXIT, Arsenal Fest, Trench town, Mikser…), ali i na koncertima i akustičnim svirkama širom Srbije, Hrvatske, BiH…

Ovi mladi, talentovani i prelepi vokali već neko vreme unazad udružuju svoje snage, od Americana Night festivala u Domu omladine Beograda pa sve do brojnih nastupa u beogradskim klubovima – ono što je zajedničko svim njihovim svirkama jeste uvek brojna i egzaltirana publika. Pored autorskih pesama Ana i Dukat Stray često sviraju i pažljivo odabrane obrade koje izvode u minimalističkom akustičnom aranžmanu i u koje unose svoju senzibilnost i brižljivost i tako omogućavaju potpuno novi doživljaj poznatih pesama Neila Younga, Eltona Johna, Portishead, Elliota Smitha…

Stray Dogg je „projekat“ Dukata Straya koji je nastao snimanjem malog „kućnog“ demo EP-ja početkom 2011. Par meseci kasnije Stray Dogg se razvio u šestočlani bend, a debi album Almost našao se na samom vrhu mnogih godišnjih top-lista. Koncertnu karijeru bend je počeo kao predgrupa imenima poput Chinawoman i Scout Niblett, a za svoj prvi veći solo koncert rasprodali su sve ulaznice u prestižnom beogradskom koncertnom prostoru. Ubrzo je došao i drugi album Fire’s Never Wrong, na kojem je gostovao američki kantautor Devendra Banhart na pesmi Time i koji je sa bandcampa preuzet više od 10.000 puta. Usput je održao niz odličnih nastupa u regionu, a podrška je bio i na koncertima Dirty Beaches, Marka Eitzela, Darkwood Dabu i Obojenom programu.

Ana Ćurčin se pojavila na sceni pre tačno godinu dana i njena karijera razvija se po prilično istom scenariju. Dva sjajna singla Cut Loose i I Can’t kao i dirljivi i jedinstveni “live” nastupi doveli su Anu pod svetla reflektora za vrlo kratko vreme i učinili je jednim od najperspektivnijih imena domaće i regionalne kantautorske scene.

Temple of the Smoke 25. april 2014. Vračar Rocks: Temple of the Smoke i Seven That Spells Crvena jabuka 25. april 2014. Crvena jabuka u Beogradu i Novom Sadu Dimensions Festival 2014 Launch Party 19. april 2014. Dimensions Festival 2014 Launch Party u Novom Sadu Parni valjak 16. april 2014. Parni valjak u novosadskom Spensu ·