Ansambl Halka
19. jul
KULTURA · muzika

Nakon rasprodatih koncerata u zagrebačkom Lisinskom, ljubljanskom Cankarjevom domu, podgoričkom KIC-u Budo Tomović, ansambl Halka po prvi put nastupa 24. maja u Beogradu. Ansambl Halka izvodi tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine, a čine ga muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva: pevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović. Oformljen u aprilu 2013. godine, ansambl je u junu iste godine snimio diskografski prvenca, koji je producirao Edin Zubčević za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva.

Kolarčeva zadužbina
1200, 1500 dinara

Usledila je bosanskohercegovačka turneja, koja je obuhvatila 14 koncerata širom zemlje, te koncert kojim je zatvoren međunarodni muzički festival Džez fest Sarajevo 2013. U januaru ove godine, Halka je objavila i drugi album pod nazivom O ljubavi, takođe u produkciji Edina Zubčevića i izdanju Gramofona. Promotivna regionalna turneja započela je u Beču, usledili su koncerti u Zagrebu, Ljubljani, Podgorici, Banja Luci i Tuzli.

Nakon koncerta u Sarajevu, regionalna turneja će se završiti koncertom u Kolarčevoj zadužbini. O interesu publike dovoljno govore rasprodati koncerti, a reči hvale ne štede ni mediji. Podgorički mediji pisali su nakon koncerta o „maestralnoj Halki“, hrvatski o novoj „regionalnoj senzaciji“, dok je najuticajniji slovenački dnevni list Delo proglasio Halku „novim evropskim muzičkim fenomenom“. Ansambl Halka svojim koncertnim repertoarom odaje počast velikanima sevdaha, poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića i brojnih drugih velikana bosanskohercegovačke muzike, a uključuje i autorske kompozicije pevača ansambla Bože Vreće.

Americana Night 19. jul 1200. Uskoro treći Americana Night Festival u Beogradu Converse Rubber Tracks 22. maj 2015. Veliko finale Converse Rubber Tracks: Škrtice, Deca loših muzičara i gosti u Božidarcu philip-glass 19. maj 2015. Klavirska muzika Filipa Glasa večeras u Kolarcu u okviru Ring Ring festivala 11156216_813216825422561_2541656148753820721_nioio 16. maj 2015. Zafir i Vasil Hadžimanov u Mikseru · ·