Ariel Pink
7. jun
KULTURA · muzika

Pop ikona Ariel Pink konačno dolazi u Beograd. Ekscentrični muzičar obeležio je bedroom-pop čitave protekle dekade, a u Beograd dolazi kako bi nastupio u magičnom prostoru kluba Drugstore. Odrastajući u Los Anđelesu krajem ’80-tih i početkom ’90-tih godina prošlog veka, ili preciznije na Beverlivudu nadomak Beverli Hilsa, Ariel Marcus Rosenberg je već sa 10 godina počeo da piše prve muzičke komade. Opčinjen istorijom popularne kulture sa 16 je kao srednjoškolac, tada kultne „Beverly Hills Highschool“, počeo da slaže prve snimke na rustičnom analognom četvorotrakašu. Koliko predano i fanatično je bio posvećen ovom „malom kućnom zanatu“ govori i činjenica da je koju godinu kasnije, tada sudent California Institute of the Arts, u kući svojih roditelja imao pravo malo skladište audio kaseta sa više od 500 snimljenih pesama, pre nego što je i jednu od njih izveo uživo.

Drugstore, Bulevar Despota Stefana 115
Drugstore
1500
Događaj na Facebooku

Njegov prvi album završio je u rukama jednog benda koji je u tom trenutku svojim rastućim uticajem u potpunosti prekrajao ruho američke nezavisne muzike. Bili su to Animal Collective, a oktobar 2004. i album The Doldrums na njihovoj Paw Tracks etiketi označiće početak nečega što će se kasnije u krugu Pinkovih iskrenih poklonika zvati prosto – The Ariel Sound. Ovaj album kao i sledeća dva Worn Copy i The House Arrest imaće presudan uticaj na to da do kraja prve decenije 21. veka svetom nezavisne muzičke scene zavlada novi talas „lo-fi“ izvođača.

Petnaest godina nakon prvih sobnih demo snimaka, 2009. godine Ariel Pink potpisuje ugovor sa kultnim britanskim izdavačem 4AD, a već prvi album na ovoj etiketi označiće konačni proboj kako njega lično, tako i celog talasa. ArielPink’s Haunted GraffittiBefore Today naći će se na kraju 2010. u vrhovima, bez izuzetka, svih godišnjih lista relevantnih muzičkih glasila, zajedno sa singlom Round and Rodund koji će se naći na prvom mestu The Top Tracks of 2010 na Pitchforku. Uslediće velike američke i evropske turneje, a leto 2011. provešće svirajući kao hedlajner na bukvalno svim značajnim indie festivalima od Primavere preko ATP do Koačele. Njegov drugi studijski album za 4AD Mature Themes iz 2012. doživeo je još veći uspeh i poslužio kao povod za turneju i album Pom Pom koji je svetlost dana ugledao pre nešto manje od pola godine. Zanimljivost, kada je reč o ovom albumu i predstojećoj turneji jeste da Ariel Pink po prvi put izdaje i nastupa bez Haunted Graffitti kao i da ovoga puta u pratnji ima čak 6 članova benda.

One Republic 6. jun 2015. OneRepublic u Beogradu Kalemegdan Summer Festival 6. jun 2015. Svetske DJ zvezde na Kalemegdanu! Mudhoney u Beogradu 18. jul 1600. Mudhoney prvi put sviraju u Srbiji Artan Lili na Mikser festivalu 3. jun 2015. Mikser Festival 2015: Listi učesnika pridružili su se Artan Lili i E-play · · ·