Oktodia Mardoko_Binekon Animation
26. maj
PULS GRADA · dizajn

Umetnička organizacija 80|10 iz Beograda u partnerstvu sa kreativnim web portalom Grafis Masa Kini iz Indonezije, pozvala je zainteresovane indonežanske vizuelne umetnike – grafičke dizajnere, fotografe i ilustratore da predstave svoje radove koji će prezentovati “novu” i mladu kreativnu scenu Indonezije (kako kroz komercijalne tako i eksperimentalne radove). Većina radova koja će biti predstavljena publici od 22. do 29. septembra u UK Parobrod, rezultat su rada na prethodnim projektima, dok je nekoliko radova nastalo specijalno za ovu izložbu.

UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a
Događaj na Facebooku

Izabrani umetnici Catherine Susilo (digitalna fotografija), Haris Mustafa (grafički dizajn i ilustracija), Ines Aryaniputri (grafički dizajn, tipografija, brending), Oktodia Mardoko (& Haryadhi)-Belantara studio (animacija i dizajn), Onny Renantalice (ilustracija i dizajn) i umetnik Rege Indrastudianto (grafički dizajn i ilustracija), koji će biti gost izložbe u Beogradu, izneli su kulturno prepoznatljive narative koji predstavljaju kontekstualizaciju indonežanskog kulturnog okvira, ali u isto vreme jasno komuniciraju i sa evropskom i srpskom publikom.

Cilj izložbe je da se ovo područje predstavi iz drugačije perspektive od uobičajene kojom se nama daleke “egzotične” zemlje poput Indonezije, često prikazuju kao “banana republike”, ruralne sredine i/ili džungle, a neretko se povezuju sa ekonomskom i socijalnom nerazvijenošću. U tom smislu, izložba je tematski veoma široka i otkriva sve ono čime se pojedinac/umetnik bavi u ovom trenutku; otuda ona iznosi kulturne, sociološke, verske i/ili ideološke interpretacije, ali i pojedinačne snove koji mogu biti kritičan odraz svakodnevnih situacija.

Kustos izložbe Sara Brkić, postavlja pitanje kakva je trenutna atmosfera u Indoneziji danas i da li se bitno razlikuje od one u Evropi? Da li se dizajn može posmatrati kao način komunikacije koji oblikuje stvarnost ili bar predviđa i anticipira novu atmosferu. Izložbom ovih radova (pre)ispitujemo i sagledavamo kakav je dijalog umetnika Indonezije sa sopstvenom kulturom i na koji način oni adaptiraju ideje kulturnog nasleđa održavajući svoj kreativni karakter i mogućnosti. Ovaj događaj pokušaće da prikaže stvarnost izvan okvira same izložbe, postavljajući pitanje koliko daleko želimo da vidimo.

Izložba ATMOSFERA podržana je od stane Ambasade Republike Indonezije u Beogradu i Nj. E. Samuela Samsona, Ambasadora Republike Indonezije, zajedno sa partnerom izložbe Ustanovom kulture Parpbrod.

Medijski partner je GMK (Grafis Masa Kini) iz Indonezije a prijatelj izložbe – NUSANTARA, društvo srpsko-indonežanskog prijateljstva. Produkcija- 8010 umetnička organizacija iz Beograda.


Bojan Krištofić 27. avgust 2014. Otvaranje izložbe „(Est)etika nacionalizma – dizajn za turbo folk“ Moksito radionica 24. avgust 2014. Moksito dizajn: Radionica štampanja majica Izložba: Kreativnost u Srbiji 30. jun 2014. Izložba: Kreativnost u Srbiji Jugotip 30. jun 2014. Izložba Yugotip u KC Grad