ana_karenjina
8. jun
KULTURA · PLES

Beogradski Sava Centar priprema gostovanje veličanstvenog i fascinantnog Ejfman Baleta iz Sankt Peterburga s baletom „Ana Karenјina“. U povodu proslave 70 godina rođenja čuvenog ruskog koreografa Borisa Ejfmana, organizovana je turneja baletske trupe B. Ejfmana po najznačajnijim kulturnim prestonicama Evrope – Bratislavi, Beču, Budimpešti i Beogradu.

Na taj način Beograd je izdvojen i uvršten, u četiri metropole, na mapi najznačajnijih kulturnih prestonica Evrope. Koristeći jezik igre, Boris Ejfman u svom baletu uspeva da oslika dramu žene koja se ponovo rađa.

do
MIlentija Popovića 9
Sava Centar
1500, 2000, 2500 i 3000

Boris Ejfman je ruski koreograf čija energija i brilјantni umetnički život traje već više decenija. Autor je preko 40 baleta. Nјegova umetnička filozofija utemelјena je u savremenim pitanjima, uranjajući u mračne ponore lјudske psihe (u ostvarenjima kao što su Idiot, Ubice, Don Kihot, Crvena Žizela, Ruski Hamlet, Ana Karenjina…). Ejfmanov balet Ana Karenjina istinski zrači unutrašnjom psihološkom energijom i zapanjujuće emotivno utiče na gledaoce. Stavlјajući u stranu sve sekundarne priče u Tolstojevom romanu koreograf se fokusira na lјubavni trougao Ana – Karenjin – Vronski.

Koristeći jezik igre, Boris Ejfman u svom baletu uspeva da oslika dramu žene koja se ponovo rađa. Koreograf kaže da njegov balet ne priča o prošlim vremenima nego o sadašnjosti: bezvremenski emocionalni sadržaj izvođenja i očigledne paralele sa realnošću ne mogu ostaviti običnog gledaoca nezainteresovanim.Brilјantno tehničko majstorstvo igrača kompanije i zadivlјujuća Ejfmanova koreografija predstavlјaju nam na  impresivan način sve poglede i zaplete Tolstojevog romana.

Sasvim je sigurno da će ovaj baletski spektakl  biti prilika za afirmaciju  baletske umetnosti svetskih razmera.

Una saga Serbica cover1 7. maj 2016. Una Saga Serbica u Sava Centru Dečiji baletski festival 28. april 2016. Dečiji baletski festival održava se po drugi put Sanjam i stvaram 21. april 2016. Performans “Sanjam i stvaram” u KC Rex Radio&Julija (1) 19. april 2016. Radio & Julija: Balet inspirisan grupom Radiohead i Šekspirovom dramom u Sava Centru ·