Festival sira
8. okt
PULS GRADA · gastro

Drugog vikenda u oktobru već se tradicionalno, po četvrti put zaredom održava izložba autohtonih sireva Balkana. Na festivalu će široj publici biti predstavljeno više od stotinu sireva. Posetioci će moći da probaju retke i neobične vrste sireva, kao što su: Polutvrdi punomasni kozji sir dimljen prirodnom aromom tečnog dima, Svrlјiški belmuž – pastirski specijalitet od mladog sira i brašna, CARSKI- punomasni tvrdi i ekstra tvrdi sirevi sa ruzmarinom, lavandom, žalfijom, anisom i tartufima, кozji polutvrdi sir sa dodacima borovnice, crnih tartufa, mirođije, sremuša, zelenog bibera, Haloumi sir sa ljutom paprikom, sa lavandom, sir rolovan sa čokoladom, sa višnjom, sa belom čokoladom i još mnogo toga drugog.

do
Mikser House, Karađorđeva 46
Mikser House
250
Događaj na Facebooku

Posetioci će pored sireva i vina, moći da degustiraju i jedinstvene proizvode: Premijum pekmeze, sladolede od gorgonzole, parmezana, krem sira sa šumskim voćem, kozjeg sira, urde sa kitnikezom i orasima, kolače sa sirom i pesto od organskog bosiljka i paradajza.

Od sireva tu su još i Zlatni sir – ekstra tvrdi sir, star 18 meseci, rađen po alpskom receptu starom dva veka, Manastirski kozji, ovčiji i kravlji kačkavalji iz manastira Visoki Dečani, Livanjski sir sa biberom i limunom, Livanjski sir sa smokvama, Kozji sir sa plesnima i čubrom u hrastovoj kori….

Za istinske uživaoce, na bini će kulinarske radionice organizovati Asocijacija Autentičnih Hedonista. Svečano otvaranje obeležiće u 11 časova posluživanje šuvenog švajcarskog sira „Raclette“ u organizaciji Ambasade Švajcarske u Srbiji, a na kraju drugog dana biće proglašeni sirevi pobednici festivala prema glasovima posetilaca.

Heineken 7. april 2016. Heineken Beer Planet: Nova planeta na pomolu Reč i hrana 23. avgust 7200. Tribina „Reč i hrana“ Svi na kafu! 25. mart 2016. Svi na kafu!: Takmičenje u pravljenju omiljenog napitka Osnivači Kabinet pivare 17. mart 2016. Pivara Kabinet u Novoj iskri · ·