Barcelona Gypsy Klezmer Orchestra
18. jun
KULTURA · muzika

Sastav Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra koji je u svojoj bogatoj koncertnoj karijeri nastupao po Italiji, Grčkoj, Malti, Francuskoj, Sloveniji, Nemačkoj, Španiji, Turkoj… samo je jednom, usputno, nastupio u Beogradu prošle godine. Dva člana ovog neobičnog world music sastava potiču iz Srbije, dok su ostali iz Italije, Francuske, Grčke i Španije. Članovi grupe BGKO koji nisu ranije bili u prilici da osete energiju beogradske koncertne publike, u prethodnoj poseti našoj prestonici ostali su šokirani povratnom reakcijom Beograđama, u najpozitivnijem smislu, te su na mapu gradova koje obilaze u okviru balkanske turneje na koju su upravo krenuli, velikim slovima ucrtali baš Beograd!

Barcelona Gips Klezmer Orchestra se u Beograd vraća u subotu, 10. oktobra, kada će nastupiti u Centru za kulturu Božidarac.

Centar za kulturu "Božidarac", Radoslava Grujuća 3
Vračar Rocks
500
Događaj na Facebooku

Članovi ovog neobičnog sastava sreli su se na ulicama Barselone i suštinski predstavljaju ovaj velelepni grad, kulturološki gledano možda i najbogatiji u Evropi. Iako nihov naziv aludira pretežno na izvođenje romske muzike, ona je samo mali deo stvaralaštva Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra.

,,Pored romske, veliki je uticaj i jevrejske kulture. Klezmer je muzika jevreja iz istočne Evrope, a u njoj ima dosta elemenata i srpske i bugarske  i rumunske muzike… Izvodimo pesme koje su na svojim proputovanjima sakupljali i Romi i Jevreji. Mi zapravo sviramo muziku emigranata, u najširem smislu re reči“, ovako članovi grupe BGKO opisuju svoje stvaralaštvo. Na njihovom repertoaru su i španske, katalonske i kubanske melodije… BGKO su world music poslastica kojoj retko ko može odoleti!

Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov na Kolarcu 18. jun 7200. Klavirski duo Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov ponovo na Kolarcu! cover4 18. jun 7200. Vasil Hadžimanov & Bojan Zulfikarpašić ponovo na sceni Kolarca Tajanstveni voz - na Paralelu u oktobru 18. jun 2600. 4. Paralel – Tajanstveni voz cover1 18. jun 0800. Koncert grupe Ritam nereda u Domu omladine