beldoks
7. maj
KULTURA · film/TV

U osmoj godini postojanja Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks pred žitelje prestonice ponovo donosi najnagrađivanije dokumentarce iz čitavog sveta, istovremeno promovišući i najistaknutije dokumentariste sa ovih prostora. Kao i obično, radi se o neobičnim vizurama ovdašnje ili nekih udaljenih “stvarnosti”, sublimiranih u narativ toliko upečatljiv, toliko nabijen emocijama i značenjem da kod gledaoca izaziva utisak jači od doživljaja iz svakodnevne realnosti.

Upravo zato, ovogodišnji Beldoks, organizovan pod sloganom „Stvarnije od stvarnosti“, želi da svojim stalnim, ali i nekim novim posetiocima po osmi put prenese zaljubljenost u magičnu dimenziju dokumentarizma, da ih zarazi afirmišućom snagom iznalaženja smisla u nesagledivim prostorno-vremenskim opažanjima ove predivne planete na kojoj živimo.

do
Sava Centar, Dom omladine i Dvorana Kulturnog centra
Beldoks
za Sava Centar 400, za Dom omladine i Dvoranu Kulturnog centra 200
Događaj na Facebooku

37 filmova iz 23 zemlje, selektovana od strane mladih reditelja Ognjena Glavonića, Danila Nikolića i Hadži Aleksandra Đurovića, ponovo donose intrigantna predanja o ljudima sa društvene margine, razotkrivajuća, insajderska poniranja u velike političke i istorijske prevrate, ali i esejističke izlete u udaljene umetničke žanrove.

Beogradskoj publici će biti prikazani dokumentarni filmovi Nebo te obožava: Eliot Smit, Citizenfour: dosije Snouden, Poseta, Pogled tišine i mnogi drugi.

Strelac 26. mart 2015. Šon Pen kao „Strelac” u bioskopima i dalje alis 26. mart 2015. „I dalje Alis” na bioskopskom repertoaru Poljski kratki filmovi 21. mart 2015. Festival poljskog kratkog filma (Short Waves) u DKSG-u enklava 19. mart 2015. Drama o životu Srba na Kosovu „Enklava” u bioskopima · ·