Belgrade to Bowie
27. maj
KULTURA · muzika

Belgrade to Bowie je projekat posvećen nedavno preminulom superstaru Dejvidu Bouviju, u čijoj je osnovi izložba fotografija Brajana Rašića, svetski poznatog muzičkog fotografa, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa, i imao prilike da zabeleži najzanimljivije momente, kako sa brojnih turneja ovog velikog umetnika, tako i iz privatnog života.

Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1
Događaj na Facebooku

Više od 100 Rašićevih fotografija biće izloženo u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke tokom gotovo tri meseca trajanja izložbe, uz vrlo uzbudljiv prateći program koga će činiti pre svega radovi petnaestak domaćih umetnika kojima je Bouvi bio direktna inspiracija (Simonida Rajčević, Aleksandar Gligorijević, Mateja Petković, Nemanja Jehlička, Goran Milanović, Marko Lađušić, Svetlana Sakan, Željka Mićanović Miljković, Nino Maljević, Goran Vitanović, Filip Mikić, Stevan Lončarević …), prikazivaće se svakodnevno filmovi u kojima je Bouvi igrao, biće organizovane brojne aktivacije, tribine i radionice.

Brajan Rašić je rođeni Beograđanin, koji se proslavio u Londonu kao muzički fotograf, gde živi i radi još od 1979. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Brajan je fotografisao neverovatan broj umetnika, pre svega muzičara svih muzičkih žanrova popularne muzike. Našoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnih Roling Stonsa, ali retko je poznato da je više od 20 godina Brajan fotografisao i Dejvida Bouvija.

Dejvid Bouvi i Brajan Rašić su se upoznali početkom ’80-ih godina, i od tog perioda Rašić je imao prilike da zabeleži neke od istorijskih momenata ovog velikog umetnika.

Tokom trajanja ove izložbe, Jugoslovenska kinoteka će biti mesto gde ćete moći da uživate u momentima iz raznih Bowievih faza, zabeleženim kamerom Brajana Rašića, ali i da se upoznate (bolje) sa likom i delom čoveka koji je inspirisao generacije, kroz biografiju, diskografiju i biblioteku, koje će biti sastavni deo ove izložbe.

Hor bečkih dečaka 21. maj 2016. Svetska muzička atrakcija: Hor bečkih dečaka u Beogradu Enrique Iglesias 10. maj 2016. Enrique Iglesias u Kombank areni Jack Oblivian 7. maj 2016. Jack Oblivian & The Sheiks + Amy LaVere & Will Sexton KC Grad 22. april 2016. KC Grad slavi 7. rođendan – vodimo vas na koncert koji se održava sutra!