Todo Mundo Festival
24. apr
KULTURA · muzika

U okviru 4. „Todo Mundo“ world music festivala u Domu omladine Beograda nastupiće beogradska grupa Belo platno sa gostima. Ova grupa postoji od 1997. godine i neguje tradicionalnu balkansku muziku, sa posebnim naglaskom na srpsko zvučno nasleđe Kosova i Metohije. Uz upečatljive ženske i muške glasove, zvukom grupe dominiraju arhaični instrumenti poput laute, tambure, kavala, dvojnica, defa, daira i tarabuke. Upravo im je objavljen novi album „Live In Russia“ koji će delom biti promovisan na ovom koncertu. Tokom petnaestak godina rada, grupa koju predvodi multiinstrumentalista Vladimir Simić povremeno je menjala postavu. Među dugogodišnjim članovima ističe se Svetlana Spajić, jedna od vodećih tradicionalnih umetnica i pevačica na Balkanu. Iste večeri, nakon koncerta grupe Belo platno publika u Domu omladine Beograda slušaće i nastup najuzbudljivijeg novog benda iz Kine Hanggai (Hangai), koji pravo iz pustinje Gobi donosi eksplozivan miks rokerskih električnih gitara, starih instrumenata i načina pevanja koji se još čuvaju u Unutrašnjoj Mongoliji.

Dom omladine Beograd, Makedonska 22
Dom omladine Beograda
400
Događaj na Facebooku

Ekskluzivnost četvrtog izdanja festivala Todo Mundo je povezanost sa međunarodnim projektom EUTERPE, ostvarenim u okviru programa Kreativna Evropa. Projekat inspiriše saradnju grupa i umetnika koji se bave tradicionalnom muzikom. Planirano je da se projekat odvija tokom čitave 2015. godine, a prvi koncert u projektu je upravo nastup grupe Belo platno uz učešće gostiju iz Italije, Grčke, Hrvatske i Srbije. Ovi mladi muzičari su vrhunski izvođači na harmonici (Mario Stefano Pjetrodarki), liri (Jorgos Kontagianis), lauti (Dimitrios Varelopulos), slavonskim gajdama/lijerici (Marko First) i kavalu (Dragana Tomić). Gosti će dati kreativni doprinos izvođenju balkanske muzike, tako da publika na koncertu u Domu omladine pored vrhunske svirke, može da očekuje sveže, uzbudljive aranžmane poznatih izvornih pesama sa repertoara grupe Belo platno. Treba napomenuti da će Mario Stefano Pjetrodarki održati majstorski kurs sa mladim harmonikašima 21. aprila u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu.

Laka 16. jul 0800. Laka poklanja besplatan koncert Beograđanima VVhile 16. jul 3600. VVhile: Promocija albuma „More“ u Jevrejskoj opštini Resonate festival 2015. 16. april 2015. RESONATE Live predstavlja: RED BULL Music Academy Night Spring Buzz 16. april 2015. Veliki Spring BUZZ u Božidarcu! · · ·