Lightscapes©BGL - Photo by Vojislav Gelevski
4. feb
U VAZDUHU · grad

Od 4. do 9. februara u KC Grad održava se Beograd svetlosti, jedinstveni festival posvećen svetlu koji ulazi u drugu deceniju postojanja. Organizatori najavljuju zanimljivu transformaciju galerije KC Grad – tokom pet dana će pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva predstaviti svoje dinamične performanse, instalacije i izložbe, i poigrati se pokretom, svetlom i zvukom.

Piše: Jelena Jovanović

do
Braće Krsmanović 4
Belgrade of Light
Događaj na Facebooku

Svetlosni identitet grada

Beograd svetlosti pokrenula je umetnica Aleksandra Stratimirović zajedno s Dejanom Ubovićem iz Kulturnog fronta 2008. godine, uz veliku podršku KC Grad i brojnih saradnika. Sve je započelo temom svetlosnog identiteta grada, a na prvom izdanju festivala u Beogradu su se okupili vodeći i vrhunski svetski dizajneri osvetljenja iz Tokija, Pekinga, Njujorka, Hamburga, Stokholma i Kopenhagena. 

Zamisli svetlost

Ove godine Beograd svetlosti namerava da zaobiđe tematske okvire – baviće se zamišljanjem, osmišljavanjem i promišljanjem, a podnaslov manifestacije je – Zamisli svetlost. Među učesnicima će biti umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari. Svi oni će se poigrati svojom i vizuelnom percepcijom posetilaca, zaintrigirati ih, isprovocirati i podstaći da i sami zamisle svetlost, najavljuju organizatori iz KC Grad.

Program će otvoriti performans The Box|Q/TI/JA umetničke grupe Radio.Nica. Ova neformalna umetnička radna grupa bavi se istraživanjem mogućnosti kreativnog korišćenja svetla i svetlosnih efekata u pozorištu, na muzičkim festivalima i na koncertima, kao i istraživanjem mogućnosti pozorišta senki i svetlosnog live-arta. Okupljeni 2006. godine u Beogradu, oko jednog pozorišnog projekta (FIST), nastavili su da delaju i da nastupaju (u različitim sastavima) na festivalima, koncertima i radionicama – u Srbiji i inostranstvu. Pokretač Radio.Nice je pozorišni reditelj Nikola Zavišić, a najčešći dosadašnji saradnici bili su scenografkinja Livija Mikić i arhitekta Nenad Jevtić.

Publiku u KC Grad očekuje potom i predstavljanje svetlosne instalacije Liminiscencia vizuelnog umetnika poznatog na beogradskoj alternativnoj sceni, Izvanrednog Boba, a zatim i sinergetski svetlosno-zvučni performans Talasi vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i argentinskog trubača Leonela Kaplana. Performans je nadahnut svetlom i kretanjima u svemiru, i biće uvod u predavanje Svetlosna tkanja u sunčevom sistemu koje će održati astrofizičarka Nataša Todorović, naučni saradnik na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Na predavanju će biti reči o neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru.

Program svetlosnog beogradskog festivala činiće i svetlosna instalacija i performans Iskra.Kozma kolektiva Lansiranje i autorke Isidore Pejović, mladih ovdašnjih umetnika, kao i izložba Politike predstavljanja engleskog likovnog umetnika Marka Brogana koji živi i radi u Beogradu. Poslednji dan ovogodišnjeg Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu Svetlucanje na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost.

Manifestacija će biti zatvorena javnom diskusijom – Lightscapes o osvetljenju u gradu. Diskusiju će voditi Beogradski svetlosni detektivi, organizacija koja je ogranak organizacije Transnational Lighting Detectives, čiji je inicijator i osnivač japanski dizajner svetla Kaoru Mende.

1-naslovna 29. decembar 2018. KROKODILov Novogodišnji Bazar Hi-Files Show 02 17. novembar 2018. Najveći domaći sajam audio-video tehnike kaktus naslovna 12. novembar 2018. #KAKTUS2018: Festival integrisanih komunikacija Jovan Maljoković 8. novembar 2018. Nova publika najstarijeg džez mesta u gradu · · · ·