Boogradski izlog
4. dec
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Kolekcija Beograd 1405 je kreativni osvrt na period renensansnog Beograda iz vremena Despota Stefana Lazarevića i trenutak kada je Beograd, taj stari rimski kastrum postao prestonica jedne države. Ova kolekcija je posvećena svima koji su ostali ili otišli, i domaćim i stranim Beograđanima.

Majice, blokovi za pisanje, cegeri, olovke, podmetači za miša, kecelje, kuhinjske rukavice i krpe, podmetači, poslužavnici, i šolje…delovi su kolekcije Beograd 1405 autora arh Vladimira Vujovića, koja će od četvrtka, 4. decembra obogatiti suvenirski program Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda.

Beogradski izlog, Kulturni centar Beograda, Knez Mihajlova 6
Događaj na Facebooku

Beograd 1405 predstavlja kreativni osvrt na našu ne tako daleku prošlost, na vreme Despota Stefana, ktitora renensansnog Beograda i trenutak kada je grad koji je u svojoj istoriji promenio mnogo različitih imena – Singidunum / Castelbianco / Alba Graeca / Daral Jihad / Nandorferhevar / Weissenburg konačno postao prestonica. U saradnji sa Prvom srpskom fabrikom sreće čiji je idejni tvorac  arhitekta Vujović realizovana je kolekcija inspirisana srednjovekovnom ornamentikom u savremenoj interpretaciji i prilagođena potrebama savremenog kupca.

Autor o svom radu kaže: „Prva srpska fabrika sreće je ideja – ideja da se stvari koje u životu želimo ne treba lako odricati, pogotovo ne pred interesom kapitala koji danas preovladava. To je ideja da neke vrednosti treba gajiti uprkos apatiji društva i pretpostavke da je sve što je lepo i za dušu zdravo, istovremeno i nerealno. Ta ideja treba da pomiri ono što većina nas smatra utopijom i realnost koja je drugačija, i da pokaže da je taj model čak i danas ostvariv. Postoji put na kome se čovek dobro oseća, radeći ono što voli, s onima koje voli. Taj put nije najlakši, ali čini me vrlo srećnim, uprkos preprekama…“

Pogledajte novu kolekciju suvenira za Beogradski izlog u našoj galeriji:

Beograd 1405Otvori galeriju
sajam nameštaja 17. avgust 7600. 52. Sajam nameštaja