O čemu govorimo kad govorimo o Evropi
5. dec
KULTURA

Tokom tri dana, od 5. do 7. decembra, ugledni evropski intelektualci pokušaće da pruže odgovore na mnoga pitanja koja opterećuju naš kontinent danas. Bilo da je reč o intenzivnoj raspravi o dominantnim konceptima Evrope, pitanjima koju ulogu kultura igra u demokratskim društvima današnjice ili o analizi lokalnih društvenih dinamika, neki od najistaknutijih glasova Evrope daće sve od sebe da osiguraju odgovore na ova bitna pitanja koja su motivisala debatu i verodostojno služila njenom naslovu i motivu koji glasi: O čemu govorimo kad govorimo o Evropi.

Kulturni centar Beograda, CZKD, UK Parobrod
Krokodil
Događaj na Facebooku

Nakon sličnih događaja u Budimpešti, Bukureštu i Atini, predstojeća Beogradska debata o Evropi predstavlja peto izdanje „Debate o Evropi“ koju su pokrenule Nemačka akademija za jezik i književnost (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung), kao i fondacije S. Fischer Stiftung i Allianz Kulturstiftung, u saradnji sa Goethe-Institutom Beograd i Udruženjem Krokodil. Konferenciju je podržao Poverenik za kulturu i medije vlade Savezne Republike Nemačke.

Konferencija će biti svečano otvorena u petak 5.decembra u 17.30 časova u Kulturnom centru Beograd obraćanjem učesnika i organizatora medijima koje će moderirati novinar Zoran Stanojević. Predstavljanje programa konferencije pratiće, od 19 časova, prva debata pod naslovom “Dominantni koncepti Evrope i mnoštvo njenih identiteta”. Učesnici debate su: nemačka istoričarka i ekspert za istoriju Jugoslavije Marie-Janine Calic (Nemačka); Srećko Horvat (Hrvatska) „harizmatični hrvatski filozof“, kako ga je opisao američki reditelj Oliver Stoun, naša poznata istoričarka Dubravka Stojanović (Srbija), pisac Nenad Veličković (Bosna i Hercegovina) i Vladimir Arsenijević (Srbija) kao moderator razgovora.

U subotu 6.decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 18 časova održava se druga panel diskusija na temu “Kultura demokratije – Kultura u demokratiji” u kojoj će učestvovati Slavenka Drakulić (Hrvatska),čuvena hrvatska spisateljica, publicistkinja i dosledna kritičarka kako hrvatskog tako i drugih nacionalizama koja posećuje Beograd nakon čitavih 25 godina. Drugoj debati konferencije pridružiće se i jedan od najpoznatijih disidenata komunističke Albanije, dugogodišnji zatvorenik režima Envera Hodže i jedan od prvoboraca albanske demokratizacije, pisac Fatos Lubonja (Albanija), zatim prvi ministar kulture demokratske Rumunije, kasnije i ministar spoljnih poslova, pisac i esejista Andrei Pleşu (Rumunija), pisac i nekadašnji ambasador Srbije u Austriji Dragan Velikić (Srbija) i novinarka i urednica Peščanika Svetlana Lukić (Srbija) koja će moderirati razgovor.

Odmah nakon druge uslediće i treća konferencijska debata na temu “Dinamika domaćeg terena i novi oblici susedstva“ u CZKD-u od 20:30 časova. Učesnici su istaknuti pisci, polemičari, pesnici, esejisti, prevodioci iz našeg regiona: Filip David (Srbija), Daša Drndić (Hrvatska), Shkelzen Maliqi (Kosovo), Laszlo Vegel (Srbija) i Aleš Debeljak (Slovenija) koji će moderirati razgovor.

Beogradsku konferenciju o Evropi zatvorićemo čitanjem poezije i razgovorima pod nazivom “Poezija nedeljnog jutra: svet treba poetizovati” u nedelju 7. decembra u Ustanovi kulture Parobrod od 10 časova. Ovu poslednju sekciju Beogradske debate o Evropi moderiraće Alida Bremer (Nemačka), a u njoj učestvuju dva renomirana evropska pesnika: Otto Tolnai (Srbija) i Heinrich Detering (Nemačka).

Rentakultura 15. novembar 2014. Rentakultura: O stanju u kulturi u Srbiji Festival tolerancije u Beogradu 13. novembar 2014. Festival tolerancije u Beogradu Stand Up 3. oktobar 2014. StandUp Fest 2014: Četvrti međunarodni festival stand up komedije u Beogradu Šušur 2014. 11. avgust 2014. „ŠUŠUR! FESTIVAL OD RIČI“ na Korčuli · ·