Jezici i nacionalizmi
5. okt
PULS GRADA · aktuelno

Nakon izrazito dinamičnih i veoma posećenih konferencija u Podgorici i Splitu, beogradska konferencija regionalnogprojekta JEZICI I NACIONALIZMI održaće se 5. i 6. oktobra od 18 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Na beogradskoj konferenciji učestvovaće i pokušati da ponude rešenja ugledni gosti iz Srbije i regiona: dr Boban Arsenijević, Ivan Čolović, Ksenija Rakočević, Vuk Perišić, Nikola Vučić i član radne grupe prof. Dr Ranko Bugarski. Razgovor će moderirati dr. sc Snježana Kordić. U sredu su na programu dve seanse na temu: „Ko kome krade jezik?“. Pod ovim naslovom ulazimo u širu temu zatečenog stanja koje se ogleda u sveprisutnoj tvrdnji da u regionu svaki narod govori drugim jezikom, dok istovremeno u komunikaciji vidimo da se svi s lakoćom sporazumevamo.

do
Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21
Udruženje Krokodil
Događaj na Facebooku

Inspiracija za naslov došla je iz knjige nemačkog lingviste Bernharda Grešla koji je napisao da su u svakom od ova četiri naroda (srpski, crnogorski, hrvatski i bosansko-hercegovački) najglasniji filolozi koji optužuju one druge za kleptomaniju jezika.

U okviru prvog konferencijskog dana povlačiće paralele s drugim jezicima u svetu, razgovarati na temu policentričnog standardnog jezika, ali i o osnovnom problemu percepcije jezika na ovdašnjim prostorima, a to je poistovećivanje naroda i jezika.

U četvrtak 6. oktobra od 18 sati sve prisutne očekuju dve jednoipočasovne debatne seanse koje će se odvijati pod naslovom:“Ideologija ispravnog jezika“.Tema drugog konferencijskog dana odnosi se na nastojanja ideološki nastrojenih ili kroz školovanje indokriniranih osoba da zahtevaju korišćenje pojedinih reči i oblika u jeziku te izbegavanje drugih (čak i uprkos njihovoj proširenosti u praksi i neutralnosti). Često se taj pristup predočava u medijima kao navodno negovanje jezika, borba za očuvanje jezika i pisma kao i jezičke kulture.

Pošto život 25. septembar 2016. „Pošto život“ rocks na Dorćol Platz-u: Humanitarni koncert za Marija Jurešića Prostor knjige 5. septembar 2016. Prostor knjige – izložba Danijele Paracki Filharmonija 26. avgust 2016. Noć muzike pod zvezdanim nebom Beogradski Noćni Market 1. jul 2016. Beogradski Noćni Market #2 · ·