O slobodi i lepoti
3. dec
KULTURA · pozorište

Pozorišna predstava u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, „Niko“, inspirisana tekstom „Nico – Sphinx of Ice“ Vernera Friča, premijerno će biti prikazana i pred beogradskom publikom. Predstava je inspirisana likom i delom Kriste Pafgen Niko (1938 – 1988), ženom koja predstavlja simbol jednog vremena. Studirala je glumu na Lee Strazberg akademiji u klasi sa Merilin Monro, bila je pevačica benda Velvet Underground, zatim jedna od super-zvezda Endija Vorhola, a pojavila se i u Felinijevom filmu „La Dolce vita“. Bila je simbol nedodirljive i uzvišene lepote i inteligencije, ali je nosila kroz život lične traume još iz detinjstva , a onda i gubitke bliskih ljudi tokom života. Sada 35 godina nakon njene tragične, pomalo apsurdne smrti, ona iznova izaziva pažnju. Osnovno pitanje predstave „Niko“ jeste dostizanje slobode, njeno značenje i razumevanje.

Mikser House, Karađorđeva 46
Mikser House
600

Da li je biti slobodan nešto što već nosimo u sebi, u umu, u srcu ili to ostvarujemo kroz život? Kako se borimo za nju i da li su putevi koje biramo do slobode često pogrešni i opasni? Da li sloboda jeste sloboda tek onda kada uz nju stoji i odgovrnost ili ne? Šta je slobodna volja, šta je htenje, šta je želja, kreacija, odricanje, empatija?

Režija: Milica Grujičić
Igraju: Aleksandra Pejić, Anja Orelj, Jelena Asanović, Jelena Galović, Jelena Graovac, Maja Šuša, Višnja Obradović
Muzika: Predrag Vernački
Kostim: Nataša Jovičić
Svetlo: Irena Savičić
Dizajn plakata: Miroslav Kostić
Pokret: Milica Cerović
Slike: Vladimir Sekulić
Fotografija: Teodora Nenadov
Zvuk: Miloš Romić
Produkcija: SKCNSž

OŽALOŠĆENA PORODICA 15. novembar 2014. „Ožalošćena porodica“ u Ateljeu 212 Bitef 20. septembar 2014. Večeras počinje 48. BITEF Festival savremene srpske dramaturgije 13. jun 2014. Festival savremene srpske dramaturgije u Parobrodu Sterijino pozorje 26. maj 2014. Počinje festival Sterijino pozorje ·